Решението на КС за шофьорските книжки - стъпка назад за експертите по пътната безопасност. Ние, експертите и от бранша оценяваме решението на Конституционния съд да отмени отнемането на шофьорската книжка и спирането на колата от движение за неплатени глоби като стъпка назад в пътната безопасност. Така Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики коментира пред БНТ за решението на КС да обяви за противоконституционно решението за отнемане на шофьорската книжка и спирането на колата от движение.

Тя обясни, че тази допълнителна санкция имала за цел повишаване събираемостта на глобите и идеята е да се покаже, че е шофьорът е допуснал грешка и не бива да я прави пак. Получи се едно силно десинхронизиране между изпълнителната, законодателната и съдебната система. За грешката ще платим ние, гражданите, категорична бе Русинова.

Тя посочи, че размерът на санкцията трябва да има за цел да ни санкционира, но когато шофьорите не бъдат санкционирани, ефектът на глобите се губи.

Да не се отнема книжката за неплатени глоби, реши КС

Да не се отнема книжката за неплатени глоби, реши КС

Според съдиите това е противоконституционна практика, която не допринася за безопасността по пътищата

Русинова не може да приеме като основателен аргумент и твърдението, че отнемането на шофьорската книжка и спирането на колата от движение нарушава конституционни права. Това е една трагедия и отговорност. Ние сме длъжни да се борим с всички мерки и средства за пътната безопасност, настоя тя.

Русинова определи като абсурдно хора, които са нарушили закона за движение по пътищата, да предявяват искове към държавата. "Хората, които не искат да спазват закона, ще продължат да търсят вратички и да шмекеруват", изтъкна тя. Русинова запита дали гражданите не са държавата, които трябва да пазят сигурността й.

Безопасността на пътя - от глобите, през кърпежите до възпитанието на шофьорите

Безопасността на пътя - от глобите, през кърпежите до възпитанието на шофьорите

Какво ще направят партиите за намаляване на тежките катастрофи

Според адвокат Христо Копаранов не става въпрос за отмяна на текстовете, а за обявяването им за противоконституционни. Тук има дефицит в дейността на НАП, който се опитва да се компенсира чрез една допълнителна административна мярка отвъд наложената глоба на шофьорите, обясни адвокат Копаранов. Според него спирането на МПС-то или отнемането на шофьорската книжка е допълнителна санкция срещу шофьорите.

Вчера от Европейския център поискаха видеорегистраторите да станат задължителни.