"Въпреки трудностите, които кризата донесе на Европа, ЕНП трябва да продължи да изповядва своите ценности. Трябва да се борим с популизма на левите и националистическите формации, за да се справим с предизвикателствата на икономическата и финансовата криза", заяви председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой на среща със заместник-председателя ГЕРБ Цветан Цветанов в Брюксел.

Пред бившия вътрешен министър Ромпой сподели, че в рамките на срещите си във Вилнюс от миналата седмица той се е запознал с политическата ситуация в България, която намира за напрегната и тревожна. „Следя ситуацията в България много, много отблизо“, увери той.

Както писахме по-рано днес, Цветан Цветанов е в Брюксел по покана на ръководството на ЕНП, след като бе облекчен режима на прокурорската му забрана за напускане на страната.

Двамата обсъдиха предизвикателствата пред изборите за Европейски парламент, които ще се проведат през май 2014 г. Те се обединиха около идеята, че популистките движения умишлено насаждат у хората страх от глобализацията и евроинтеграцията, и именно в настоящия момент е много важно проевропейските партии твърдо да отстояват своите позиции.

Ромпой изтъкна, че докато в миналото икономиките са били базирани на кредитите, то сега те трябва да бъдат базирани на конкурентоспособността, за да бъде постигнат траен растеж в следващите няколко години.

Нуждаем се от стабилна стратегическа визия, базирана върху утвърдените икономически и социални възгледи на Европейската народна партия“, категоричен бе Ромпой. Като положителен пример в тази посока той посочи управляващото дясноцентристко правителство в Испания, което успя да отстои своята политика и да изведе страната по пътя на икономическия растеж.