От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват благодарност към директора на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев за отправената покана да обсъди заедно с представители на българския бизнес "Спазването на противоепидемични мерки въведени със заповеди на министъра на здравеопазването на територията на гр. София и страната".

Убедени сме, че за да се обсъждат на срещата и мерките "за страната" на нея трябва да бъде и министърът на здравеопазването. Така организирана, оставаме с впечатлението, че става дума основно за София, но когато се работи на регионален принцип, това изключва получаването на подкрепа за бизнеса. Не приемаме никакво затваряне, но и при ограничаване трябва да ни компенсират, категорични са те.

За да бъде напълно продуктивна срещата и на масата да се поставят всички проблеми и гледни точки, задължително трябва да бъдат поканени министрите на туризма, финансите, икономиката и труда и социалната политика. Или техни представители, оторизирани да взимат решения, поясняват те.

РЗИ пише на Фандъкова да засили контрола в заведенията и транспорта

РЗИ пише на Фандъкова да засили контрола в заведенията и транспорта

Да не допускат хора с температура, кашлица и загубен вкус

Тяхното присъствие е наложително, за да стартират разговори за създаването на социално-икономически мерки. Въпреки че беше обявено, че са предвидени средства за такива, но те не могат да бъдат използвани преди да се актуализира бюджетът, до момента не е започнала работа, или поне ние не сме уведомени и не участваме, по създаването на програми за подкрепа на засегнатите бизнеси. Така, дори актуализацията да бъде приета от Народното събрание, ще отнеме поне месец преди да се стигне до изработването на конкретни механизми за компенсации на бизнеса и подкрепа за служителите. Според тях представителите на държавата и частния сектор отдавна е трябвало да са стартирали работа по разработването на тези програми и не бива да се губи повече ценно време. Защото в противен случай можем да изпаднем в ситуация, в която има средства, но да няма механизъм за тяхното използване по предназначение, поясняват те.

Вярваме, че ще се съобразите с това наше предложение, което смятаме за изключително разумно, и въпросните министри или техни представители ще бъдат поканени и ще присъстват на срещата в Гранд Хотел "Милениум" на 18 август, заключват те.

Припомняме, на 10 август директорът на РЗИ Данчо Пенчев каза, че ще има ограничаване на дейността на заведенията в София - заради увеличаване на болните от коронавирус.

По-късно заведенията обвиниха в геноцид служебното правителство.

На 11 август ресторантьорите излязоха на протест и поискаха оставката на Кацаров.