На 3 февруари 2020 г., исковите молби срещу Баневи, бяха внесени в Бургаския окръжен съд, с приложения и писмени доказателства от над 300 тома.

На 29 януари комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) взе решение за внасяне в Бургаския окръжен съд на иск за отнемане на имущество срещу Николай и Евгения Баневи и свързани с тях юридически лица на обща стойност 140 523 982.29 лв.

KПКОНПИ иска имуществото на Баневи за над 140 млн. лв.

KПКОНПИ иска имуществото на Баневи за над 140 млн. лв.

Комисията претендира за отнемане на имоти по цялото Черноморие

Двамата са обвинени в участие в организирана престъпна група за финансови престъпления.

Припомняме, че на 22 януари имаше подобен казус. КПКОНПИ искаха да се отнеме имущество на Ветко и Маринела Арабаджиеви и свързани с тях юридически лица на обща стойност 379 444 968 лв.

Искът е формиран от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и е внесен в Софийския градски съд (СГС)

Комисията претендира отнемане на недвижими имоти по цялото Черноморие (къмпинг "Черноморец", къмпинг "Каваците", къмпинг "Златната рибка" и др.), моторна яхта, акции и дялове от търговски дружества, както и множество движими вещи, сред които златни накити и скъпоценни камъни на Баневи.