Завърши ремонтът на моста над река Джерман при 62-ри км на АМ "Струма", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Около 15.00 часа днес ще бъде възстановено движението за всички превозни средства в участъка.

Ремонтно-възстановителните дейности завършват близо месец по-рано от предвиденото, за да се осигури нормалното преминаване на автомобили преди откриването на ски сезона в Банско и предстоящите коледни празници.

Пускат предсрочно движението по АМ "Струма" при Дупница

Пускат предсрочно движението по АМ "Струма" при Дупница

От фирмата-изпълнител обещават до началото на декември ремонтът да е приключен

Неотложният ремонт започна веднага след като беше одобрен изготвеният проект за реконструкция на съоръжението. Възстановени са засегнатите от пожара 17 колони, 2 ригела и 3 крайни греди. За да се укрепи конструкцията на съоръжението, е отстранен до здраво компрометираният от високата температура бетон на засегнатите стълбове и е положен пръскан бетон. Изградени са нови бетонови кожуси на пострадалите елементи. Ремонтирани са отводнителите и засегнатите лагери, подменена е дилатационната фуга на моста. Възстановени са тротоарни блокове. Строително-монтажните работи, изпълнени от "ГБС- Инфраструктурно строителство"АД, са на стойност близо 1,8 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор е изпълнен от "Пътинвест инженеринг" АД. Стойността на техния договор е 60 000 лв. с ДДС.

Припомняме, на 13 август пожар повреди конструкцията на моста и двете платна в посока Кулата бяха затворени. Ремонтът започна в края на октомври.

Укрепиха 13 от повредените колони от пожара на моста край Дупница

Укрепиха 13 от повредените колони от пожара на моста край Дупница

Остава да бъде завършена още една

Ден по-късно Пътната агенция внесе сигнал в Районна прокуратура - Дупница срещу собственика на пламналия цех за преработка и изкупуване на вторични суровини, чийто складирани отпадъци предизвикаха пожара. След това от АПИ съобщиха, че ще проверяват и други сметища под мостове заради пожара край Дупница.

На 19 август стана ясно, че с две обвинения и гаранция от 5000 лв. се е сдобил собственикът на пункта за вторични суровини, който изгоря под виадукта на магистрала "Струма.

На 23 септември започна ремонт на моста на "Струма". Тогава стана ясно, че ремонтът ще продължи до Коледа и ще струва 1.86 милиона лева.