Изпълнена с емоции и сълзи премина церемонията в Гербова зала, където президентът Росен Плевнелиев удостои седем българи с висши държавни отличия.

За проявени храброст, героизъм и саможертва при спасяване на човешки живот посмъртно с орден „За храброст" I степен бяха наградени четирима души.

Петър Тодоров и Христо Стефанов на 20 юли миналата година спасиха две деца от удавяне край Синеморец, но загубиха живота си.

Димитър Ламбов и Иван Божанов пък успяха да извадят 9-годишно дете край къмпинг Арапя, но при опит да помогнат и на бащата също загинаха.

Ордените на Иван Божанов и Петър Тодоров бяха дадени на децата им, които не успяха да сдържат сълзите си. Разплакана от залата излезе и една от служителките на президентската администрация.

Силно развълнуван беше и държавният глава, който прочете имената на четиримата ни сънародници, загубили живота си, за да живеят други хора.

Стореното от тях няма да бъде забравено. Те дадоха пример на цялата нация, заяви Росен Плевнелиев.

Орден „За храброст" I степен получи и Петър Петров, който помогна за спасяването на бедстващи пътници от кораба „Коста Конкордия". „Гордея се, че един българин, макар и с риск за живота си успя да спаси повече от 500 души. Той накара цяла Европа да говори с уважение за България и българите", подчерта президентът Плевнелиев.

Той припомни и 10-те жертви от наводнението в хасковското село Бисер и изтъкна, че благодарение на себеотрицанието на мнозина бе предотвратена по-голяма трагедия и други човешки животи бяха спасени.

С медали „За заслуга" в областта на борбата с бедствия и аварии по време на наводненията президентът Росен Плевнелиев удостои Атанас Атанасов и Атанас Георгиев: „Двамата проявиха героизъм и човечност и ни доказаха, че заедно можем да се изправим и заедно да преодоляваме и най-тежките предизвикателства."

Едни от най-драматичните събития в историята на човечеството са свързани с катастрофи и природни катаклизми. Последните няколко години изправиха България и света пред не малко катастрофи и природни бедствия. Миговете, в които се сблъскваме с подобни предизвикателства проличаха нашето единство и съпричастност, нашата човечност.

Гордея се, че мнозина българи протегнаха ръка и направиха всичко, за да помогнат на пострадалите и да предотвратят трагични последици. Всички бяха достойни и скромни и в това големи и велики, заяви още държавният глава.

След като приключи церемонията Плевнелиев мина да се поздрави с роднините на всички удостоени с ордени. Президентът се опита да утеши разплаканите синове на загиналите Божанов и Тодоров.