Безпрецедентен провал е оценката на СДС за провелото се вчера заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по темата антикорупция. Това каза след заседание на Националния изпълнителен съвет на партията председателят й Божидар Лукарски.

Лидерът на СДС заяви, че скандалите на местно ниво или така наречените гейтове явно са се пренесли и на ниво КСНС и ниво президентска институция.

Удар срещу престижа на институциите е провалът на КСНС, категорична Йотова

Удар срещу престижа на институциите е провалът на КСНС, категорична Йотова

Вицепрезидентът се надява заседанието да продължи другата седмица

По думите му това показва, че има системен проблем в държавата. Лукарски припомни, че антикорупционната тема бе зададена много отдавна и визира опитът на Реформаторския блок да прокара въпросното законодателство още в предходния парламент.

Според него това показва, че антикорупционния закон и антикорупционното законодателство е по-скоро медийна тема, отколкото реален приоритет на властта. По думите му сме свидетели на продължаване на тактиката с "тупкането на топката" и виждаме същото несериозно отношение по отношение на антикорупционния закон.

В Евксиноград министрите одобриха антикорупционния закон

В Евксиноград министрите одобриха антикорупционния закон

Комисията може да иска ползване на СРС и отчет за обучение над 1000 лева

Лукарски изтъкна, че и двата законопроекта на тема антикорупция са еднакво близо и еднакво отдалечени от предложения в предходния парламент текст на Реформаторския блок. Той не скри разочарованието си от протичащия дебат в момента, който остава на ниво кой ще оглави антикорупционния орган.

СДС са на мнение, че традиционните десни сили трябва да започнат разговор за общи действия и обединение на програмна основна. "Подаваме ръка на партиите от консервативно-патриотичния спектър", заяви Лукарски. Стана ясно, че първите, към които от СДС протягат ръка за разговори, са колегите им от Демократи за силна България.

Новият шеф на ДБГ бори "модела Делян" с широка коалиция срещу ГЕРБ

Новият шеф на ДБГ бори "модела Делян" с широка коалиция срещу ГЕРБ

Този модел ни правел най-бедните и корумпираните в ЕС

СДС не са загърбили колегите си от РБ и са в контакт с колегите си от ДБГ.

Лукарски изрази принципната си позиция, че разделението в дясно, е оставило 300 хиляди българи без представителство в парламента. Относно законодателната дейност на сегашното Народно събрание, Лукарски бе категоричен, че то произвежда скандали, а не води интензивна законодателна дейност. "Сега има предимно гейтове", посочи Лукарски. Затова СДС са опозиция както на ГЕРБ, така и на Обединените патриоти, към които също имало доста критики.

"Емко" протестират, докато не си получат и договорите

"Емко" протестират, докато не си получат и договорите

Гебрев заяви, че няма да имат претенции, ако ситуацията се върне на позиция май месец

Попитан за казуса Емко, Лукарски бе лаконичен, като уточни, че всички участници в заседанията на Междуведомствения съвет са с достъп до строго сектретно. Той отчете, че за оръжейния бизнес изключително важно е да има спокойствие. По думите му всякакви скандали там, както и прокарвани тези, че ще има национализация противоречи на общите принципи на дясната политика за свободен пазар и свободна търговия.