Сформиран е кризисен щаб под председателството на заместник-областния управител на Хасково Велин Балкански за координация на структурите, които участват в потушаването на пожара в района на община Свиленград. Това съобщи пресаташето на областната администрация Светлана Николова, цитирана от БНР.

Ситуацията в района на пожара се усложни следобед с повишаването на температурите, има и вятър. Огънят прехвърли направените просеки и сега пламъците са обхванали смесени гори, съобщи Николова.

Пожарът избухна вчера около 14.00 часа в бадемови насаждения край свиленградското село Студена и се прехвърли в иглолистни гори в района. Досега са опожарени около 4500 дка борови масиви, добави Николова.

В потушаването на огъня участват десет противопожарни екипа от Хасковска област, от Кърджали и от Елхово, Ямболска област. На помощ на пожарникарите се притекоха екипи на "Гражданска защита" от Хасково и Кърджали, полицаи от областната дирекция на полицията в Хасково, служители на държавното лесничейство в Свиленград, петдесет военнослужещи от хасковското поделение и местно население със селскостопанска техника.

В момента се правят по-широки просеки, които да ограничат огнената стихия.

700 пожара са били загасени от огнеборците в страната през последните шест дни, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Причината за пламването на огъня навсякъде е била човешката немарливост при боравене с огън на открито, извършването на ремонтни и селскостопански дейности и разбира се, високите летни температури.

От Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" предупреждават, че има законова забрана за изгаряне на растителни остатъци в земеделските земи. Не бива да се допуска и паленето на огън в междублоковите пространства и сметищата. Според статистиката най-много пожари пламват през почивните дни, съобщават още от МВР.

Пожарникарите предупреждават гражданите в случай, че пламне огън на открито и в дворовете, да предприемат действия за гасене с лопати, пясък, зелени клони или вода.