От КТ „Подкрепа" настояха за бърза и сериозна ревизия на много ведомства, сред които основно министерство на отбраната и министерството на земеделието. От синдиката посочиха, че възлагат много надежди на новото правителство и с нетърпение очакват то да бъде сформирано.

Те обаче имат данни и остри възражения срещу бързото назначаване на висш пост в МО.

Константин Тренчев посочи, че ДАНС, прокуратурата и всички съответни орани ще бъдат уведомени по надлежния ред и подчерта, че синдикатът не желае да иззема функциите им. Става въпрос за скорошно назначение в Министерството на отбраната, която според синдикатите буди много въпроси.

Тренчев посочи, че въпросното лице и било назначено в последния момент и няма достъп до класифицирана информация, въпреки високия пост, който заема. Това според тях показва, че „нещо не е както трябва". Тренчев уточни, че същият човек е бил отзован от Италия, където е бил военно аташе.

Той посочи, че става въпрос за новоназначения шеф на Военна полиция генерал Иван Мечков, който е с отказан достъп до класифицирана информация. Константин Тренчев изрази съмнение, че е възможно президентът Георги Първанов, който е и върховен главнокомандващ, да е бил подведен с това назначение. Синдикатът не даде конкретен отговор на въпроса дали върху държавния глава може да е бил оказан натиск да сложи подписа си под назначението му.

"Не сме забравили и за взривовете в Челопечене", посочи още Тренчев и допълни, че утилизацията на боеприпасите по принцип не е отрицателно нещо, но за тази дейност правото се предоставя на други компании, които се занимават със строителство.

Тренчев посочи фирмата „Енерго Ремонтстрой България". Лидерът на КТ „Подкрепа" изрази притеснение от евентуални следващи взривове, които могат да доведат и до човешки жертви.

"Изчакваме премиера и новия кабинет, за да видим какво ще се прави по случая", каза още Тренчев. Той посочи, че преди около 3 седмици в синдиката са получили сигнали за нередности и в Министерството на земеделието. Става въпрос за употреба на власт в ловен дом „Студена", уточни Тренчев и допълни, че държавно предприятие е превърнато в лична собственост.

Ръководството на КТ „Подкрепа" обаче отказа да даде допълнителни подробности по двата случая с мотива, че е рано за цялата истина. „Истината има 1 вариант, а лъжата - много. Една аудитория не казва истината на друга аудитория, ако втората не е узряла за това", изтъкна още Тренчев.

Синдикатите призоваха към активна гражданска позиция, за да може злоупотребите в нас поне да бъдат намалени до „обществено поносим размер".