Синът на шефа на ДАНС, който загина при катастрофа през пролетта на 2014, е шофирал мотора си със 120 километра в час, като в кръвта и урината му са открити следи от канабис. Другият участник в катастрофата, бизнесменът Георги Илиев, е предприемал маневра за ляв завой с 20 километра в час.

Това стана ясно от техническа и съдебно-медицински експертизи, които Софийски градски съд прие на заседанието си днес.

20-годишният Юлиян Георгиев е имал нуждата от 34 метра, за да спре безопасно предвид пътната обстановка и високата си скорост. Той се е движел в посока обратна на “Мерцедес”-а на собственика на пицариите „Виктория”. Експертите са пресметнали, че са изминали 1,2 секунди от старта на маневрата за ляв завой на Илиев до фаталния за младежа удар.

Самият Илиев даде показания пред съда и обясни, че по собствена преценка се е движел с около 30 километра в час по път, който му е добре познат, тъй като води към ресторант на Симеоновско шосе.

Не съм се движил с висока скорост, на този път много често има полиция и много от колите не знаят, че левият завой при ресторанта е разрешен, тоест може да ударят колата ми отзад, когато намалявам, за да завия, затова винаги давам мигач от рано, обясни бизнесменът пред съда.

Във въпросната вечер той видял пред себе си насрещни светлини, като преценил, че те са достатъчно далеч, за предприеме завой. По време на маневрата си той чул шум от удара, като веднага спрял и слязъл от колата. Видял мотора, а малко след това и тялото на момчето.

Самият Илиев е изпаднал в паника при тази гледка, но е останал на мястото на произшествието. По думите на подсъдимия той не е видял светлини от мотора, нито е чул шум от форсиране на двигател или друг знак за превозното средства.

Колата в насрещното платно, чиито светлини е видял, се е оказал джип, който също е спрял на мястото на катастрофата заедно със задаващо се зад колата на Илиев BMW.

По думите на подсъдимия водачите на тези два автомобила позвънили на телефон 112 и спрели порива му да отиде до тялото на момчето.

Един от свидетелите ми каза, че не можеш да помогнеш, по-добре да не ходиш там”, спомни си Илиев.

Той разказа пред съда, че докато е чакал полицията, се е обадил на съпругата си, че е участвал в катастрофа, в която има и загинал човек.

При идването на полицията се оказало, че той не е употребил никакъв алкохол. Въпреки безупречната проверка с дрегер, Илиев е настоял да даде и кръвна проба, за да е 100% сигурно, че в кръвта му няма никакви следи от алкохол, наркотици и други опияняващи вещества.

За сметка на това обаче съдебната медицинската експертиза е установила следи от канабис в организма на починалия Юлиян. Вещите лица уточниха, че поносимостта на всяко тяло към това вещество е различна, тоест не могат да кажат категорично дали водачът на мотора е бил напълно адекватен или не.
Съдът обаче постанови допълнителна експертиза от химици и токсиколози, които да установят дали откритото количество канабис е могло да бъде от прием със задна дата или от прием на вид медикаменти.

Самият шеф на ДАНС Димитър Георгиев, който по време на инцидента бе заместник министър на вътрешните работи, със съпругата си се явиха в съда, тъй като са конституирани за частни обвинители. Двамата трябваше да изслушат пълния списък с травмите по тялото на сина им, който отне няколко минути на съдията да бъде изчетен.

Следващото заседание е насрочено за 29 февруари 2016 г.