Ситуацията на българо-турската граница в момента е нормална.

Това увери вътрешният министър Младен Маринов преди началото на извънредното заседание на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Брюксел, съобщават от пресцентъра на МВР.

Борисов пред Мишел: Осигуряваме високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС

Борисов пред Мишел: Осигуряваме високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС

Премиерът настоя за обща емигрантска политика

Ситуацията на българо-турската граница в момента е нормална, без съществени промени от последните месеци, с единични случаи на опити за нелегално преминаване, които се отработват от служителите на "Гранична полиция". Там, където в момента е кризата, се събират трите граници - българска, гръцка и турска, това е на 30-40 км от нашата граница. Затова сме със засилена бдителност по отношение на кризата в Гърция и предприехме допълните мерки за адекватна реакция в случай на усложнена ситуация, обясни Маринов.

Благодаря на Хърватското председателство за бързата реакция. Наистина срещата е наложителна в тази ситуация. Темата, която ще обсъждаме днес, е ясна - ескалацията по гръцката граница и ситуацията с мигрантите, които се насочват към Гърция и към България - страни на първа линия, коментира министър Младен Маринов.

Той благодари на Европейската комисия и на представителите на Европейския съвет за посещението им в България и Гърция, за да се запознаят със ситуацията на място.

Борисов се среща на границата с Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел
Обновена

Борисов се среща на границата с Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел

Срещата на лидерите ще се проведе на Правителствена зала на летище София

Българският вътрешен министър обърна специално внимание на наложителната предварителна подготовка именно когато няма криза.

За да сме готови в такава ситуация, е необходимо по-бързо да се приеме единен пакет от мерки за управление на миграцията. В момента нямаме нужда от повече служители на Фронтекс, не искаме да ангажираме техен ресурс, защото той сега е необходим на Гърция. Ние също помагаме на гръцките колеги с кораб, който работи там в рамките на операция "Посейдон", и друг кораб, който ще бъде изпратен за съдействие в тази усложнена ситуация, поясни той.

Маринов уточни, че ще предложи да бъдат отпуснати средства, които касаят окомплектоването на личния състав - за командировки, за укрепване на материално-техническата база и повишаване на мобилността на състава за действие при криза, когато се нарушават външните граници на Европа.

Вътрешният министър припомни, че България винаги е поддържала позицията за по-ефективно връщане на мигрантите.