Най-топло днес бе в Русе - 35 градуса към 18 часа, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Температурни рекорди обаче не са отчетени в нито една метеорологична станция. Максималните температури през деня за страната са в интервала 30 - 35 градуса, а по морето - 25 - 30 градуса.

На много места в България живакът в термометрите е показвал 33 градуса, като едни от най-топлите градове са Велико Търново и Видин съответно с 34.5 градуса и 34 градуса.

Времето и в петък ще остане типично лятно. През деня ще е доста горещо, но през уикенда температурите ще се понижат и на места ще превали и прегърми. В петък се очаква и геомагнитна буря.

По-скоро тя ще бъде слаба, но не са изключени и периоди на умерена магнитна буря.

Геомагнитната буря е вследствие на наблюдаваното на 21 юни слънчево избухване, съпроводено с изхвърляне на слънчево вещество.

Избухването не беше твърде голямо, но беше разположено близо до центъра на слънчевия диск, съобщиха от БАН. Изхвърлянето на слънчевата плазма е насочено към Земята.

Свързаните с него междупланетни смущения сега бързо се приближават към Земята, затова се очаква и геомагнитната буря, която ще добави за някои по-чувствителни хора още дискомфорт към жегата.