Днес Върховният административен съд се произнесе по 7 жалби срещу решение 441 на МС във връзка с действия, предприети на 2 юни от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерство на финансите на САЩ.

По 6 от делата различни състави на ВАС са разпределели производствата към Административен съд - София за разглеждане.

Само един от съставите на ВАС се е произнесъл по жалба на физическо лице, че решението на МС представлява индивидуален административен акт и жалбата спира неговото изпълнение.

Министерски съвет смята, че решението на седмия състав е неоснователно и ще го обжалва пред Петчленен състав на ВАС.

Решението за "черни списъци" по "Магнитски" не може да се изпълнява, реши ВАС

Решението за "черни списъци" по "Магнитски" не може да се изпълнява, реши ВАС

Това означава, че не са възможни нови разширения на "черния списък"

Припомняме, след като САЩ наложиха санкции по закона "Магнитски" на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и на свързаните с тях 64 търговски дружества, служебното правителство прие решение, с което се създаде постоянно действаща работна група, имаща за задача да състави "черни списъци" на лица и фирми, с които държавата да спре да контактува.

Независимо че още тогава юристи алармираха, че подобно решение е противоконституционно, към момента в списъка са включени общо 121 физически и юридически лица. Те са лишени от правото да правят банкови разплащания, да получават заплата и пенсии и да бъдат "персона нон грата" във всяка държавна или общинска структура.

Жалбите до ВАС вече са 54.