Миналата седмица за пръв път имаше спад при смъртността от COVID-19 и за първи път Националната статистика също го отбеляза. Това каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в ефира на БНТ.

Най-много починали от началото на пандемията у нас до 16 декември е област Смолян със 160.3 починали на 100 000 души, най-малка е смъртността в София - 51.9 на 100 000.

По-добрият достъп до медицинска помощ и повечето тестване в големите градове са сред причините за по-ниската смъртност там, обясни Безлов.

Виждат се големи разлики между начина, по който се справят различните области в страната с пандемията. В големите градове и градовете с университетски болници е очевидно, че хората получават доста по-добра помощ, заяви още той.

Още на Коледа може да получим ваксината срещу COVID-19, прогнозира Кунчев

Още на Коледа може да получим ваксината срещу COVID-19, прогнозира Кунчев

Първоначално се очаква да пристигнат 5000 дози

2042 са нови случаи на коронавирус през последното денонощие, като143 са жертвите.

Тази сутрин бе съобщено, че депутатът от НФСБ Валентин Касабов е загубил битката с коронавирс.

Въпреки не ниската смъртност в страната, здравен инспектор доц. Ангел Кунчев изрази оптимистична прогноза като заяви, че още на Коледа може да получим ваксината срещу COVID-19.

Същевременно директорът на Института за спешна помощ "Н. Пирогов" проф. Асен Балтов заяви, че въведените мерки в страната вършат работа.

Припомняме, че 16 декември бе решено да се удължат противоепидемични мерки до 31 януари 2021 г.