Стартира изграждането на участък от бъдещата автомагистрала "Европа" между ГКПП "Калотина" и Драгоман. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктира"

Стойността на инвестицията е за близо 165 млн. лв. Срокът за изпълнение е януари 2022 г.

По трасето ще бъдат изградени четири пътни възела - "Калотина", "Турмашка махала", "Драгоман-Запад" при пресичане с път III-813 Годеч - Габер и "Драгоман-Изток".

За опазване на околната среда и изпълнение на екологичните мерки ще бъде изграден надлез (екотунел) за едри бозайници с ширина 40 м с почвена покривка, позволяваща засаждането на дървета и 3-метрова плътна шумозащитна ограда намаляваща светлинното и шумовото въздействие от преминаващите автомобили.

Трасето на АМ "Европа" между ГКПП "Калотина" и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три участъка. Строителните работи на участъка между Драгоман и Сливница, с дължина 17 км, започнаха през май миналата година и се очаква да приключат до края на тази година.

Изграждането на двата участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и град Сливница и разширяването му с второ платно до магистрален габарит.

Третият участък от град Сливница до връзката със Северната скоростна тангента e с дължина 16 км, ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката.