От "Топлофикация" излязоха в индиректна подкрепа на протестиращите по улиците на столицата работници. В позиция, разпратена до медиите от дружеството заявяват, че КЕВР за поредна година не признава пълния размер на разходите за персонал. Изразено е несъгласие с това по време на обсъжданията още миналата седмица, както и със заложеното от регулатора намаляване на разходите за заплати и възнаграждения и социални надбавки.

Комисията за енергийно регулиране системно не признава пълния размер на разходите за персонал, които дружеството извършва, като през 2022 г. тази разлика е достигнала 24 млн. лв., а за последните четири години общата сума е близо 70 млн. лв. В съответствие с ръста на минималната работна заплата и инфлацията от юли 2019 г. насам "Топлофикация София" е предложила увеличение на разходите за заплати с 24,8%, а на общите разходи за персонал с 18,6%.

Снимка 576791

Източник: Топлофикация

Предложените корекции от КЕВР обаче предвиждат намаляване на признатите разходи за работна ръка с 9,1%. Като част от условията за предоговаряне на действащите условия по дълга към Българския енергиен холдинг (БЕХ), е необходимо намаляване на разходите за работни заплати в дружеството, за което ръководството е предприело конкретни мерки за оптимизация на персонала. В резултат през последните три години е налице устойчива тенденция за намаляване на персонала в дружеството с 4,5%. Направените съкращения са изключително в административния персонал - 12%. За заетите в производството съкращения не са предвиждани.

Възнагражденията са предмет на ежегоден преглед и преговори, като винаги се търси баланс между исканията на синдикатите, финансовите възможности на дружеството, препоръките на кредиторите и размера на утвърдените разходи от КЕВР. Затова и ръководството осъзнава важността на осъществяването на диалог с всички заинтересовани страни. В търсене на работещи решения за правата на служителите бе планирана и поредна среща с представители на синдикалните организации в "Топлофикация София" на 6 юни (понеделник), която бе отложена по тяхно искане.

Служителите на "Топлофикация София" се чувстват заложници на СО и КЕВР

Служителите на "Топлофикация София" се чувстват заложници на СО и КЕВР

Искат 20% увеличение на заплатите