Синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа" в "Топлофикация София" ЕАД провеждат протестно шествие и митинг пред Столичната община. Протестиращите се събрат на бул. "Дондуков" и ул. "Г.С.Раковски". След това от там ще тръгнат по пътното платно на ул. "Раковски" и ул. "Московска" до Столичната община, където започна протестът.

Исканията на работниците в "Топлофикация София" ЕАД са за увеличение на работните заплати с 20% от 01.05.2022 г. и запазване размера на фонд "Социално-битово и културно обслужване". Въпреки високата инфлация, в "Топлофикация София" ЕАД намаляват разходите за персонал с 1,3%.

Милена Анева, председател на синдикалната организация на КНСБ в "Топлофикация София", заяви пред News.bg, че работниците на Топлофикация София не протестират за първи път. Единствено и само за социални искания е протестът на работещите в дружеството. Топлофикация е в тежко и техническо състояние, но никой не ни обърна внимание, посочи Анева.

"Ние станахме заложници на социалната политика на Столична община и КЕВР. Непрекъснато режат средства за издръжка персонала и това доведе до най-ниските заплати в енергетиката за това огромно дружество с национално значение", коментира тя.

От "Топлофикация София" приемат цената за парното, но искат по-високи заплати

От "Топлофикация София" приемат цената за парното, но искат по-високи заплати

Дипломатично споделят, че търсят решение с КЕВР

Работниците на "Топлофикация София" искат заплатите им да бъдат увеличени с 20%, защото при сегашната инфлация от 14.4% на НСИ за април, не може да изхранваме и гледаме семействата си, изтъкна Анева.

Милена Анева каза още, че в последните 3 години персоналът в "Топлофикация София" непрекъснато намалява. Съкращава се експертен и технически персонал, а за да съществува и да работи нормално дружеството няма как да се случи, допълни Анева.

Тя все пак признава, че задълженията на "Топлофикация София" са надхвърлили 1 млрд. лв., и въпреки че се правят опити в ужасяващия ръст на цените на газа и емисиите, дружеството няма как да оцелее.