Четири нови язовира ще бъдат изградени през следващите 10 години у нас.

Чрез тях ще се гарантира качествена питейната вода в районите, където се очертава намаляване на дебита от съществуващите водоизточници - "Нейковци" край Трявна, "Мокра Бяла" край Севлиево, Кюстендил и други. Това докладва съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков на премиера Бойко Борисов при проверка на строителството на язовир "Луда Яна" до Панагюрище.

Министър-председателят изтъкна, че инвестицията в съоръжението е близо 60 милиона лева. Изгражда се и огромна пречиствателна станция.

Малките язовири създават проблеми

Малките язовири създават проблеми

ДАМТН създали чувството за отговорност у собствениците на язовири

Водоизточникът е важен за Панагюрище и околните населени места. Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока около 50 м. Покрай него се изгражда модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и други съпътстващи съоръжения.

Извършват се и археологически проучвания.

Кметът на Панагюрище Никола Белишки потвърди, че строителството на язовира е много важно, защото досега общината се е захранвала със сондажни кладенци. Съоръжението ще снабдява с питейна вода близо 50 000 жители на Панагюрище и на община Лесичово.

Борисов обяви и че в село Брестовица в община Родопи в събота започва изграждането на три нови кладенеца. По негови думи чрез тях ще се реши проблемът с водата на хората в региона.

Намаляват водата за питейни нужди от язовирите "Камчия" и "Тича"

Намаляват водата за питейни нужди от язовирите "Камчия" и "Тича"

Под 50% са пълни четири язовира