От самолет на Wizz Air от София за Лондон тази сутрин са били свалени в последния момент 23-ма човека, съобщи очевидец, цитиран от в. "24 часа". Те били избрани на случаен принцип и им е казано, че ще бъдат качени на следващ полет за британската столица, тъй като няма място в самолета. Всички свалени са били с редовно купени билети за този полет.

Марина Иванова написа във фейсбук: "Нямам думи, свалиха ни от самолета 23 човека за следващия полет! И така щяло да е с всеки полет до 5 септември. Без обяснения, без представител на компанията, по случаен избор. Разделиха едно семейство с три деца, бащата с децата лети, майката остава...Направо съм потресена".

Снимка 310060

Източник: Facebook

От ПР агенцията, която обслужва авиокомпанията в България, не отрекоха за случая и поднесоха извинения на пътниците от името на авиокомпанията, която обещава да направи престоя им на летището възможно най-приятен.

Свалянето на пътниците се е получило заради доста разпространената практика на авиокомпаниите да се презастраховат срещу празни седалки в самолета. За да не става това, те често продават повече билети отколкото са местата. Според Wizz Air случаите, в които абсолютно всички пътници с продадени билети се появяват на летището, са прецедент. В такива случаи сред пътниците се избират хора на доброволен принцип, които да останат за следващия полет, а ако това не помага, последните чекирани не се качват в самолета.

"Те се компенсират съгласно законодателството за правата на пътниците", подчертаха от Wizz Air.