Въведената карантина в Банско изтича на 31 март и тя ще бъде свалена, като Банско ще премина под общия режим, която е в цялата страна. Това обяви на редовния си брифинг генерал Венцислав Мутафчийски.

Малко по-късно стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев официално е разписал отменята на заповедта за карантината на Банско. 

Считано от утре (31 март), 19 часа, се отменя 14-дневната карантина в града. Отменя се и забраната за влизане в и излизане от града. 

Припомняме, че вече почти две седмици курортният град се намира под карантина, като влизането и излизането от града е блокирано, с изключение на снабдяването с хранителни продукти и лекарства, а на жителите на града е строго забранено да излизат отново с изключение на това да се снабдят само с най-необходимото.

Затварят ски зоната в Банско
Обновена

Затварят ски зоната в Банско

Чужденците попълват декларация, че са запознати с извънредното положение

В началото на карантина възникна напрежение на КПП-та, които бяха изградено на изходите на Банско, но постепенно градът се успокои. Още в първите дни бе организирано извозване на чуждестранните туристи директно към летище, с полет откъдето да се приберат към страните си. Туристите бяха предимно от Великобритания и Израел.

Общо 342-ма английски туристи са напуснали Банско

Общо 342-ма английски туристи са напуснали Банско

Около 50 англичани са останали в жилищата си в курорта, има и останали руснаци