Днес отбелязваме Световния ден на астмата - ежегодно събитие, организирано от Глобалната Инициатива за астма (Global Initiative for Asthma, GINA), с цел подобряване на информираността на обществото за заболяването и грижите, полагани за пациентите.

Темата тази година ще бъде „Ти можеш да контролираш своята астма", а GINA предлага подтема да бъде „Време е да се постигне контрол на астмата", като насърчава организирането на дейности по цял свят и довършване на фразата - „Време е да ...", като най-приложима за събитието.

От астма страдат над 300 милиона души в целия свят. Тя е хронично белодробно заболяване характеризиращо се с алергично възпаление, предизвикващо пристъпи на задух, свирене в гърдите и кашлица. Тези симптоми варират в денонощието, през седмицата и в месеца. Често се изострят през нощта и ранните сутрешни часове.

Въпреки, че не може да бъде излекувана, астмата може да бъде ефективно контролирана. Проучванията са показали, че при правилно лечение е възможно постигане и поддържане на добър контрол над заболяването, позволяващо на болните от астма да водят пълноценен и нормален начин на живот.

Боледуващите от бронхиална астма в България са 9%, като съотношението деца/възрастни е 2:1. Едва около 40 000 души получават инхалаторни лекарства за лечение на астма от НЗОК, които са безплатни за пациентите. В пъти повече са боледуващите от болести, предшестващи или съпътстващи астмата - алергичен ринит и риносинузит, лекарствена алергия и др.

Особено тревожен феномен е масовата алергизация в детска възраст в България. Една от сериозните причини за това е замърсяването на въздуха, причинено от така наречените микрочастици (среден диаметър - около 2,5 микрона). Главен източник на това замърсяване са автомобилите. Тежкия трафик, задръстванията, старите автомобили са сериозна опасност за подрастващите.

Замърсяването на въздуха е акцент на кампанията тази година. 7 май да бъде обявен за "Ден без автомобили", като жест на подкрепа към засегнатите от заболяването, предлагат от Асоциацията на българите, боледуващи от астма.

Денят за борба с астмата у нас ще бъде отбелязан чрез разпространяване на достъпна информация за астмата чрез плакати, брошури, прес-съобщения и журналистически интервюта със специалисти; възможност за измерване на дишането на специално организирани пунктове в цялата страна, където желаещите ще имат възможност: да проверят белодробната си функция, да получат информация по различни въпроси, касаещи заболяването астма, да получат информация за специализирани центрове, където биха могли да получат висококвалифицирана медицинска помощ

Такива пунктове се разкриват днес в София пред Министерството на здравеопазването от 14 до 16 ч. и Плевен на пл. "Свобода", пред "Синьото кафене" от 10 до 16 ч.