Предложението на Министерството на земеделието и храните хипермаркетите задължително да отделят 50% от мястото си за български продукти, е невъзможно да бъде реализирано. Това каза председателят на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Мярката е невъзможно да бъде наложена. Предлагаме алтернативен вариант - подготвяме пакет от доброволни мерки, заяви той.

Той припомни, че пазарите ще работят от днес до сряда, но от четвъртък те ще бъдат затворени за неопределено време поради мерки за сигурност. Матеев допълни, че по изчисления на Сдружението за модерна търговия, делът на българските стоки в оборотите на големите търговски вериги е около 70%.

Фандъкова предлага компенсации за търговците по пазарите

Фандъкова предлага компенсации за търговците по пазарите

Отстъпки за наема, включително и три месеца след падане на мерките

В условията на криза трябва да бъдем солидарни, този дял дори ще се увеличава. Но не сме съгласни това да става по насилствен път. Ако 70% от стоките са български и Министерството на земеделието и храните задължи веригите още 50% да са местни - до 200 км от областта, това означава, че всички вносни стоки трябва да бъдат изхвърлени, коментира още Матеев.

Председателят на Сдружението за модерна търговия уточни, че презапасяването на българите означава, че в скоро време потреблението ще падне. По думите му не може да се говори за печалба в големите хранителни вериги, а дори има намаляване в изкупуването на стоките, от които се печели повече.

Припомняме, че на 4 март от Сдружението за модерна търговия изпратиха писмо с искане да се запази конкуренцията в големите хранителни вериги. Становището им е по повод идеята да бъдат подпомогнати българските производители и в магазините в България да има повече български стоки. Те искат да не бъде приеман проекта на постановление на Министерския съвет за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на Република България в търговските обекти, представляващи вериги от магазини.

Десислава Танева отсече, че не приема подаяния

Десислава Танева отсече, че не приема подаяния

Няма основание за оскъпяване на стоките.

В опозиция на българските търговци министърът на земеделието Десислава Танева нарече позицията на българските търговци спекулация и манипулация, като подчерта, че тяхната позиция е и обида за българския потребител.