Никога не е спирал диалогът между ръководството на МВР и синдикатите. Това каза министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. Като пример той посочи промяната в закона за МВР за изплащането от 1 януари на положения извънреден труд на служителите на ненормиран работен ден, което ще струва на държавата над 60 млн. лв. Вътрешният министър уточни, че исканията за увеличение на заплати също се коментират.

Днес съм поканил на официален разговор един от синдикатите, следващата седмица ще продължим да водим диалог с всеки синдикат, каза той. Желанието ни е да намерим сближаване на нашата позиция и реална оценка на ситуацията. По думите му 10-процентно увеличение на заплатите за над 48 000 служители е доста сериозна сума - на над 154 милиона, така не бих го нарекъл стандартно и малко.

News.bg припомня, че на 12 октомври полицейските синдикати обявиха протестна готовност. Причината е липсата на увеличение на заплатите в МВР. В своя декларация най-големият полицейски синдикат изразява "благодарност" за това, че полицаите няма да получат увеличение с до 30% към заплатите си за разлика от други държавни институции.

Полицаите готвят протест заради заплатите

Полицаите готвят протест заради заплатите

Служителите на МВР са недоволни, че за тях няма 30% увеличение на възнагражденията

Терзийски коментира и участието на МВР в борбата срещу коронавирус. Той посочи, че всички служители са ангажирани в контрола за спазване на противоепидемичните мерки и в организацията, която се налага, след съответните заповеди на министъра на здравеопазването. Към вчерашна дата на нас е възложено карантинирането на над 28 400 лица от РЗИ. Нашата цел не е да глобяваме и да наказваме нарушителите, а на първо място да ги предупредим за спазването на съответните разпоредби.

Полицаите готвят протест заради заплатите

Полицаите готвят протест заради заплатите

Служителите на МВР са недоволни, че за тях няма 30% увеличение на възнагражденията

Като пример той посочи, че в случаите, в които можем веднага да преустановим някакво противоправно деяние - виждаме, че човекът е без маска, а тя му е в ръката или в джоба, просто го предупреждаваме. Ако е в някакво обществено заведение - издаваме и разпоредителни писма към собствениците и спомагаме съответните здрави власти да си приведат организацията на работа в заведението в съответствие с нормите. Естествено съобразяваме се с всички норми на местната власт, защото в различните населени места има различни разпореждания, посочи вътрешният министър.

Припомняме, че на преди два дни полицай удари 16-годишен в София заради неносене на маска в метрото. Младежът е бил забелязан от дежурния полицай, който му направил забележка. Последвал скандал, а ученикът блъснал с колелото си леко служителя на МВР.

В отговор той е задържал момчето, ударил го е и е започнал да го влачи по земята към служебното помещение на полицията.