Бизнесът би понесъл много повече загуби при голяма и дълга епидемия от коронавирус, отколкото ако извънредното положение успее да намали пика на заразата.

Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев пред бТВ.

Той обясни, че решителните мерки на правителството биха ударили най-много секторите транспорт, услуги и туризъм.

Големи опашки пред магазините и аптеките в София

Големи опашки пред магазините и аптеките в София

Жителите на София купуват най-необходимото

"С тези мерки обаче се опитваме да минимизираме ефекта, защото ако пламне епидемия, тогава последиците за бизнеса и заведенията няма да са по-добри", обоснова се Дончев.

Българските граждани трябва да бъдат спокойни, ако се намират някъде в чужбина, те могат да се приберат у дома, посочи Дончев, като поясни, че тези, които се прибират от рискова дестинация, ще бъдат поставени под карантина. 

"Най-лесно е да кажа, че помощ от държавата за бизнеса в тази ситуация ще има, защото ще има. А Министерството на труда и социалната политика вече работи да се препрограмират мерките от оперативна програма "Човешки ресурси" за помощи за персонал, особено за временно осигурените и хората без работа", обясни вицепремиерът.

Глобиха и затвориха заведения в София, работили в нарушение на забраната

Глобиха и затвориха заведения в София, работили в нарушение на забраната

Въпросните заведения в центъра на София и в "Студентски град" са били проверени от екипи на РЗИ и МВР

Той добави, че в последните дни на тази седмица има анонси за европейски инструмент, а неофициалната информация е, че ЕК ще ни подпомогне с 240 млн.лв. "точно за подобни цели".

"Но никой да не очаква, че държавата може да покрие парите за всеки, който не се е появил в някой хотел или ресторант", категоричен бе той.

Томисля Дончев коментира и цифрата от 3 млрд. лв., които може би ще са необходими след кризата.

Индустриалците настояват да се помисли за малкия и среден бизнес

Индустриалците настояват да се помисли за малкия и среден бизнес

Добрин Иванов: Въпросът е какъв ще бъде животът на всички нас след това

"Мерките са негативни, както за бизнеса, така и за държавния бюджет, но ключово е колко ще продължи епидемията. Две седмици извънредно положение са близо 5% от годината с намалена стопанска активност и ще имат отражение върху фирмите и държавните финанси. 3 млрд.лв. е според ситуацията в момента, но перспективата може да е по-добра, или да е по-лоша", обясни вицепремиерът.

Той съобщи, че не се изключва актуализация на бюджета. Новина също е, че Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите обсъждат извънредни възнаграждения за лекарите, които са "на първа линия".

Томислав Дончев обясни какво означава извънредно положение - мярка, която позволява на държавата да си увеличи инструментариумът да ограничи заразата". Той основно давал права на МВР и санитарните власти за хората под карантина и спекула по магазини и аптеки. "С новия решителен стил на главния прокурор, ефект ще има", каза Дончев.

Случаите на коронавирус на Балканите растат

Случаите на коронавирус на Балканите растат

Вчера в България те станаха 31, в Гърция са 190 и 95 в Сърбия

Той каза, че има "безотговорни и безобразни граждани" под карантина, които ходели дори по заведенията и подлагат здравето и живота на риск на хората, с които контактуват.

По-рано стана ясно, че властите затвориха няколко нощни заведения в София, които са работили през изминалата нощ в нарушение на забраната.

Границите остават отворени при сериозни рестрикции - забрана до и от рискови държави, а хора със симптоми ще са подложени на карантина.

Томислав Дончев коментира и думите на Радев за извънредното положение: "Глупости, не е заплаха за демокрацията и гражданските права. Няма променен нито един конституционен баланс, а само повече права на полицията и санитарните власти да ограничат заразата".

Вицепремиерът показа и математическия модел, направен от здравните власти по пример на Китай, според който коронавирусът започва с дъно, после отлепя и изведнъж има пик. Според този модел правителството е решило, че ако не се въведат тези мерки сега, после ще отидем направо в епидемия.

"Ние сме пред кривата, където стои стръмен тренд нагоре. Единственият вариант да я направим по-малко стръмна и да няма голям пик са тези мерки - социална дистанция, а разликата са човешки животи", каза Дончев.

В заключение той коментира и истерията с пазаруването: "Българите са преживели купонна система и реакция да се презапасяват. Науката не е доказала, че който си купи 50 кг захар, придобива имунитет към коронавируса", категоричен бе той.

По-рано беше съобщено за големи опашки пред хранителните магазини и аптеките в София.

А в момента - в кабинета според Томислав Дончев, няма болни, но са в рискова група, защото са в постоянни срещи.

Вчера в България бе гласувано извънредно положение за срок от един месец - 13 март - 13 април във връзка със ситуацията и очаквания от експертите пик на разрастване на вируса. Властите въведоха противоепидемични мерки на територията на цялата страна за срок до 29 март - ограничиха пътуванията, работата на търговската мрежа, както и образователния процес - затворени са университети, училища, детски градини. От социалното министерство и работодателските организации призоваха там, където е възможно да се организира дистанционна работа на служителите.

По последни данни 31 души у нас са с коронавирус.

През изминалата нощ няма нови случаи.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".