Сроковете (45 дни, гледано от 18 януари) за изграждането на водна връзка между Мало Бучино и Перник, чиято дължина е 13,5 км, са изключително малки, но не непостижими. Това коментира пред БНР инж. Мирослав Мазнев, който е бивш изпълнителен директор на Камарата на строителите.

По думите му част от тръбите изискват определена температура, за да се правят спойките, но за други има алтернатива за включване на една тръба към друга.

ДБ остро атакуваха "безочието" на Фандъкова и управляващите за Перник

ДБ остро атакуваха "безочието" на Фандъкова и управляващите за Перник

Не била подписала предложението до СОС за решаване на водната криза в Перник

"Нямаме право на грешка тук и разчитам, че всички професионални организации ще се хванат ръка за ръка и непременно денонощно, няма друг избор, ще се работи и трябва да се изпълни обектът. Такива обекти в такива срокове по света има изпълнявани", подчерта инж. Мазнев и увери: "В момента секторът е в готовност. Има много фирми, и то добри фирми."

"Според мен нито една професионална организация няма право да предлага конкретни фирми. Те могат да предложат показателите и възложителят да поеме своята отговорност", смята Мазнев.

Все още няма и следа от строеж на водопровод от Мало Бучино до Перник

Все още няма и следа от строеж на водопровод от Мало Бучино до Перник

Преди 8 дни правителството обеща водопроводът да бъде построен за 45 дни

Той е учуден, че все още няма оповестен идеен проект, а са поръчани тръби и започва тяхната доставка.

"Тези тръби не зная кой и по какъв начин ги е изчислил, но не е изключено това да преобърне малко проектното решение: тръбите да диктуват какво решение да се вземе", изтъкна още експертът.

Според него не трябва да се бърза, докато няма идеен проект и проектантите не са на място.

Борисов и кметът на Перник били сиамски близнаци, а ГЕРБ е спасителят

Борисов и кметът на Перник били сиамски близнаци, а ГЕРБ е спасителят

Няма да позволим пир по време на чума, категоричен Георги Марков

На въпрос дали проектът е смислен и крие ли рискове за София от гледна точка на аварии по столичните тръби, той отговори, че решаването на проблема с Перник ще изисква много голямо ангажиране на всички в системата. 

"Това значи, че системата на ВиК-София ще трябва да бъде много внимателна, защото такава сериозна намеса в инженерната инфраструктура може да доведе до падане на някои налягания, до допълнителни спуквания, защото ще се прекарват по-големи количества вода - около 25-26 хиляди кубика на денонощие, което не е малко, но за София то не е в големите стойности", поясни още Мирослав Мазнев.

Перник с вода от "Белмекен" след 45 дни
Обновена

Перник с вода от "Белмекен" след 45 дни

Изграждат "байпас" на ВиК инфраструктурата на София