Подкрепих идеята за присъединяването на България към резолюцията на ООН, според която "моряците и другият морски персонал" ще бъдат признати за ключови работници. Това обяви министърът на транспорта Георги Тодоров по време на откриването на международния морски форум днес в Бургас.

Той обясни, че в края на май е изпратил писмо до Генералния секретар на Международната морска организация за присъединяването на страната ни към общата резолюция.

Тодоров е предложил на министъра на здравеопазването да бъде изготвен специален протокол за действие по отношение моряците, които заминават или се прибират от рейс, както и на членовете на екипажите на корабите, посещаващи български пристанища.

Транспортният министър призова всички присъстващи да подкрепят заключителния документ на форума за присъединяването на България към резолюцията на ООН.

Той изтъкна, че една от актуалните теми в ЕС е трансформирането на икономиката към висока ефективност, въглеродна неутралност и екологичност. По думите му голяма роля в този процес се отдава на секторите, свързани с морето, обединени под името "синя икономика". Тя според него изисква сътрудничество с държавите, с които България дели един басейн.

Тодоров открои съществената роля на пристанищната инфраструктура и мултимодалните връзки с другите видове транспорт. Инвестициите в развитието на съвременна инфраструктура са гарант за повишаването на положителния ефект върху екологията, условията на труд, както и привличането и обработването на повече товари, подчерта той.

По негови думи пристанищата ни в Бургас и Варна изпълняват показват добри темпове на развитие.

"Стремим се, българските черноморски пристанищата да се превърнат в още по-привлекателни места за бизнес, отдих и култура. Да бъдат визитната картичка на България", заяви министърът.