От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари у нас заявяват, че колегите им по места продължават да имат много проблеми в работата си в извънредно положение.

Личните лекари че нямат достъпно предпазни средства, а тези, които са получили при разпределение от държавата, са менте.

От сдружението разпространиха в суров вид отзиви за работата на своите колеги. Обобщено оплакванията са:

По отношение на 8000 маски предоставени от Министерството на здравеопазването, някои от медиците споделят, че качество на маските е обидно.

От РЗИ-та отказват да тестват контактни на доказан с коронавирус, въпреки че има медицински показания за това.

Принуждавали пациенти да плащат сами тестове за коронавирус според организации

Принуждавали пациенти да плащат сами тестове за коронавирус според организации

От организацията уточняват, че става въпрос за задължително условие на прием в болница

Заплащане за тестове за коронавирус. Припомняме по-рано днес от Пациентски организации "Заедно с теб" също алармираха за сигнали подадени към тях за пациенти, които са принуждавани да се заплащат за тест за коронавирус.

Лични лекари не могат да организират работата си, както и не могат да обслужват пациентите си във вторник и четвъртък, въпреки че нямат пациенти деца за ваксинация, нито бременни жени.

Ето и някой от отзивите, както са получени в Националното сдружение на общопрактикуващите лекари:

"Съмнителните пациенти се насочват към Инфекциозна клиника на... Там само и единствено след анамнеза и в редки случаи преглед от страна на тежко оборудван инфекционист, както и след консултация на място или по телефона с р-л Катедра по Инф. Болести и Епидемиология, СЕ НАЗНАЧАВА И ПРОВЕЖДА PCR ТЕСТ. Както виждате, цедката е много ситна, масово се връщат пациенти, като основната причина според мен е фактът, че изследването се заплаща от съответната болница!", коментира един от медиците.

10 новоустановени с COVID-19 днес и три жертви

10 новоустановени с COVID-19 днес и три жертви

1447 са вече потвърдените случаи на коронавирус

"Днес дойде един пациент в дома ми и настоя да пътувам с неговата кола, защото много бърза, после около 15-20 минути бях заета с него. Продължих с прегледи.... и към 12.30 ч. ми се обади , за да ме предупреди, че през нощта този човек се е прибрал от чужбина и е в карантина (видял ме с него и се изненадал, че той е в поликлиниката). Не се случва за първи път, карантинирани, веднага след КПП да се озоват при ОПЛ. В първите дни след обявената карантина, пациентка веднага след КПП (лекувана в чужбина в спешен център за незнайно какво) беше докарана на количка в общия коридор чакалня, направи контакт с поне 50 човека и след като попитах по телефона епидемиолозите, как да постъпя, ми наредиха да я прегледам и да я лекувам. На моят въпрос, как се допуска хора, които са в карантина, да не бъдат регистрирани и да нарушават карантината РЗИ, отговорът беше, че на границата са много заети. Позвъних на пациента - той твърди, че на КПП не е подписвал никакви документи и "докторът каза хайде бягай" и той си помислил, че вече няма карантина... Утре, вторник е ден за детска консултация. Попитах епидемиолога да преглеждам ли здрави деца? Отговорът беше - ДА!" , коментира медик.

"Относно петте броя маски, които получих като помощ от доставката. Те са напълно негодни за ползване! Двуслойни са. Без възможност за фиксация върху носа. Ластиците са залепени, а не зашити като при стандартните, прекалено къси са да могат да се задържат върху лицето... Защо???! . Да, докато го пипнеш, ластикът остава в ръцете ти."