На парламентарните избори ние ще имаме нова политическа ситуация. Това каза политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд" в ефира на БНР. И в момента, в който се състави 45-ото НС, ще е ключово важно дали ще излъчи или не конфигурация, дали ще има или не предсрочни парламентарни избори след редовните. Тогава вече политическите сили ще започнат пазарлък кой-кого-какво да подкрепя и съответно кои да са потенциалните кандидати.

ДПС избърза - явно там има трайно решение срещу Радев. Това не е за подценяване, защото партийната подкрепа на ДПС за президент е особено ключова, уточни Ганев. Почти всички избрани президенти са били с подкрепата на ДПС - просто има едни 400 000 гласа отгоре. Не само че Радев се лишава от 400 хиляди гласа, но и това са 400 хиляди гласа за неговия опонент. Разбира се, има много време дотогава.

Той добави и че всеки повод се използва за конфликт между президентската администрация и изпълнителната власт.

Другото - продължаване на разчистване на вътрешнопартийни сметки от страна на БСП. Имам предвид прекратяването на членството в партията на Георги Гергов. Нинова по никакъв начин не е решила да започне някаква форма на промяна в политиката в своята партия. Тя играе много рязко спрямо вътрешнопартийната си опозиция. В БСП силният лидер по принцип не е силов лидер, а балансьор на тези лобита.

Дата за избори нямало, но кампания имало

Дата за избори нямало, но кампания имало

Димитър Димитров: Спорят за дата, но всъщност говорят кой на каква позиция е

Големият въпрос е дали Нинова вижда президента Румен Радев като свой конкурент, и дали това ще се отрази по някакъв начин на подкрепата на БСП на Румен Радев за втори президентски мандат. Това е ключово, защото е очевиден конфликтът между "Позитано" и президента, има и достатъчно поводи за това. Президентът не отрича категорично дали ще прави собствена партия.

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март.

На 5 януари 2021 г. президентът започна консултации със здравните власти как да се проведат избори по време на пандемия от коронавирус. След това се срещна с кметовете. На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори.