Ученици нападнаха и пребиха преподавател по английски в Садово, съобщава Нова телевизия. Трима 17-годишни ученици на Професионалната гимназия по селско стопанство нападнаха и пребиха учител по английски език. Удряли го с дървен кол и юмруци по главата.

"Колегата е откаран в болница с хематом. Прегледан е и е пуснат за домашно лечение. Той е в добро състояние. Засега не е казал, че няма да се върне на работа", коментира Димитър Йорданов, директор на гимназията, пред телевизията.

14-годишен ученик почина след сбиване в час
Обновена

14-годишен ученик почина след сбиване в час

В Основно училище "Христо Ботев"в град Славяново

Директорът е категоричен, че ще положи всякакви усилия, за да се изясни причината за инцидента и учениците да понесат наказанието си. По първоначална информация, че тримата ученици нямат криминални регистрации.

Йорданов още не е разговарял с родителите на нападателите. "Децата са от ромски произход. Родителите работят", обясни още Димитър Йорданов.

Главният секретар на МВР Младен Маринов заяви, че учениците са в ареста за 24 часа.

"Този случай е симптоматичен за обществото и за агресията, която е сред подрастващите, особено към учителите. Едно от лицата е на 19 години, два пъти е повтарял учебни години. Лицето, което реално е извършило удара, е в 10-и клас и е 17-годишен. Повдига се обвинение за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди", уточни Маринов.

Баба и дядо удрят учителка в Кърджали
Обновена

Баба и дядо удрят учителка в Кърджали

Преподавателката е нападната без причина

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пък уточни, че е започнало бързо производство, което ще приключи в рамките на седем дни.

От Синдикат "Образование" коментират случая и изтъкват, че той засвидетелства наличието на паралелна образователна система на децата и учениците от ромския етнос, създавана в годините на прехода. "Образователна система, в която правилата са виртуални, а изключенията - правила", пишат от синдиката в официално изявление.

В писмото си "Образование" цитира пребитият учител Антон Велков. "Опитвам се да създавам ред, затова ги предизвиквам. За тях учителят абсолютно нищо не значи". За синдиката думите му звучат като присъда не само към образователната система, но и към цялото българско общество, присъда за действията и бездействията, довели до серийните инциденти.

Ученик удари учител в столично училище

Ученик удари учител в столично училище

След отказ да напусне час на друг клас

"В българското училище трябва да има едни и същи правила за всички ученици - българи, роми, от всички раси и етноси и за децата на емигрантите", категорични са от Синдиката. 

Синдикатът ще настоява за най-строго наказание на ученика-агресор от ПГСС - Садово. Ще настояваме за незабавно изключване на ученика и търсене на отговорност по Наказателния кодекс с лишаване от свобода.

БСП отчитат рекорден недостиг на учители

БСП отчитат рекорден недостиг на учители

За миналата учебна година преждевременно са напуснали над 20 хил. деца

По предложение на РСО "Подкрепа" - Пловдив ще бъде предоставена финансова и морална помощ на учителя Антон Велков, става ясно от писмото.

Синдикат "Образование" ще предложи на МОН да организира и финансира професионална охрана на входовете и коридорите на "рисковите" училища.