Учениците ще посрещнат новата учебна година с нови изисквания към облеклото и поведението им. След дълги опити най-накрая министерството на образованието ще въведе мерки за повишаване на дисциплината в училище. Вместо със закон те бяха въведени с промени в правилника за прилагане на закона за народната просвета, обнародвани в "Държавен вестник", пише "Сега".

С тях МОН въвежда изискване за прилично облекло на учениците, но прехвърля на училищата отговорността да определят нормите на благоприличие. Учениците са задължени да носят униформа, ако училището е приело такава, или да се явяват в облекло, което съответства на добрите нрави, предвижда правилникът. Училищата ще са тези, които ще описват конкретните изисквания за прилично облекло. Учениците ще имат и други задължения - да не пушат, да не употребяват алкохол и наркотици, да не играят хазарт, да не носят оръжие. Най-безобидното ограничение е забраната за ползване на мобилен телефон в час без разрешението на учителя.

В края на всяка учебна година класният ръководител ще изготвя характеристика, в която ще описва "както положителните, така и отрицателните страни в развитието на ученика". Тя ще се предоставя на родителя срещу подпис. Ново наказание при неизпълнение на задълженията на ученика е да извършва дейност в полза на училището. Какви точно ще бъдат тези дейности - отново ще решава учебното заведение.

Ученикът може да отсъства, ако представи медицинска бележка, а също и до 3 дни с уведомление от родителя и до 7 дни с разрешение на директора след писмена молба от родителя.