Учредяването на Българско сдружение на родове от Македония бе обявено днес на среща на учредителите с медиите в София прес.

Сдружението няма никакви политически цели, обяви един от учредителите му - бившият транспортен министър от БСП Петър Мутафчиев.
На срещата с медиите бе и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, както и шефът на Тракийските дружества Красимир Премянов.

Основната идея е българите от днешна Македония, Егейска Гърция, части от Албания, както и от Одринска Тракия да могат да издирят своите родови корени. Пиринските „македонци" са в сдружението по право.

Сдружението вече има и действащ сайт www.sberem.org.

Целите на Сдружението са да развива, обогатява и популяризира културно- историческото наследство на българските родове от Македония, да съдейства за сближаване на гражданите от Република България, Република Македония и Република Гърция с едни и същи родови корени, да подпомага за превъзмогване на различията
при тълкуването на миналото; да поставя проблемите на потомците пред български държавни институции и международни организации, както и да работи за защита на правата им извън страната и др.

Приетите от Сдружението средства за осъществяване на целите включват провеждане на родови, землячески срещи и културно-просветни прояви; организиране на събори,
чествания на исторически дати и събития; възстановяване, изграждане на паметни плочи и знаци; посещение по родните места и забележителни обекти; издирване на исторически извори за български родове от Македония и тяхното популяризиране
чрез книги, брошури, списания, електронни издания, филми.