COVID кризата не е приключила. Това, че има намаляване на случаите не означава нищо. Затова е нужно хората да се ваксинират. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в ефира на bTV.

По думите му трябва да се намери фин баланс в COVID мерките. В тази връзка Кацаров заяви, че се обсъжда направата на безплатни тестове на коронавирус за туристи.

Едно от другите предложение е да не се иска PCR тест на деца, които са на определена възраст. Той добави, че ще предложи удължаване на извънредната епидемична обстановка с 2 месеца, за да има контрол, кой влиза в страната.

Искам да се направи методология за намиране на нови щамове, поясни той. По отношение на COVID, Кацаров изказа своята теза, в която твърди, че повечето данни в Единия информационен център не са напълно достоверни.

Ние реално нямаме представа колко души са се срещали с коронавирус. Затова възложих до средата на юни да се направи проучване.

368 нови случая на коронавирус, поставени са 34 227 ваксини

368 нови случая на коронавирус, поставени са 34 227 ваксини

Активните случаи са 27 053...

Той добави, че ще се признават само ваксини, одобрени от ЕС, като подчерта, че това е регулаторен въпрос, не политически. Относно грешките в сертификатите, Кацаров заяви, че проблемът е в софтуера, който не е направен като хората.

Относно НОЩ, Кацаров каза, че не трябва да го има. Този щаб е назначен, за да съобщава лошите новини и да казва това, което премиера не искаше да съобщи. Има много канали, с които вече хората могат да се информират.

Във връзка със зелените коридори, Кацаров поясни, че е важно възрастните хора да бъдат ваксинирани.

Относно думите на бившия здравен министър Костадин Ангелов, че по този начин се задържат изкуствено ваксини, Кацаров отговори, че неговия предшественик е в предизборна кампания. "Ти си ни оставил последни, пък после критикуваш защо сме стигнали дотук", засмя се иронично Кацаров.

В София ваксинират всички в "зелените коридори" въпреки новия график

В София ваксинират всички в "зелените коридори" въпреки новия график

"Какво да правим, като няма желаещи над 60 г.? Да спрем да ваксинираме ли", питат медиците

В заключение той поясни, че е приел този пост, защото е добре запознат със здравната система и иска на направи реформи, които са нужни.

Обществото има нужда от промяна във всякакъв аспект. Едно е да критикуваш от Фейсбук, съвсем друго е да направиш нещо, допълни той. Готов съм да поема този риск, дори накрая да не бъда харесван.