През месеца преди обявяването на извънредно положение, преждевременно да приключи зимния туристически сезон и да се блокира движението както у нас, така и в Европа, а и в световен план, в туристическия сектор не се отбелязва спад или предчувствие за предстоящата криза.

Хотелите през февруари месец 2020 отбелязват 18,4% ръст при нощувките сравнение с 2019 г., по данни на Националния статистически институт.

Наблюдава се и увеличаване на приходите от нощувки, които достигат 60.9 млн. лв. Това важи както пътуванията на български, така и на чуждестранни граждани. Общата заетост на леглата в местата за настаняване през февруари 2020 г. е 33.1%, като се увеличава с 3.3 процентни пункта в сравнение с февруари 2019 година.

Снимка 475261

Източник: НСИ

През февруари 2020 г. в страната са функционирали 1 874 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Това показват данните на Националния статистически институт.

Въпреки данните на НСИ за месец февруари, на 24 февруари Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов с искане за конкретни мерки за помощ от властта след извънредното положение заради пандемията от коронавирус, като спешна мярка срещу икономическите последици за туристическия сектор, в който работят 500 000 души.

В писмото си от БХРА настояваха за конкретни мерки от страна на властите, сред които работодателите в бранша временно да не плащат наеми, данъци и такси, да се намали ДДС върху храните, като освен това властта да поеме заплащането на служителите, включително и тези, които в момента са под карантина.

Снимка 475262

Източник: НСИ

Припомняме, че Сдружението на заведенията прогнозира, че 150-200 хиляди работници и служители от ресторанти, заведения и хотели ще бъдат освободени до края на март.

Според проучване на Българската стопанска камара загубите, които калкулира всяка фирма от началото на кризата, са средно около 2000 лв. на ден.

До 200 000 уволнени до края на март очакват ресторантьорите

До 200 000 уволнени до края на март очакват ресторантьорите

Около 2000 лв. дневно са загубите на фирмите от началото на кризата с коронавируса