В понеделник започва ремонтът на "Тракия" между Оризово и Стара Загора. Това съобщи в ефира на Нова телевизия инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

Той поясни, че се предвижда ремонтът да приключи края на октомври, началото на ноември. Ако времето позволи след това строителните работи в посока Бургас ще продължат в 40-километровия участък, в който ремонтът ще е по-сложен и ще отнеме по-дълго време. По време на ремонта, трафикът ще преминава двупосочно в платното за София. Когато завърши ремонтът на платното за Бургас, през следващата година ще се ремонтира и платното за столицата.

Строителните дейности ще бъдат изпълнени от дружеството "Автомагистрали", с което Агенция "Пътна инфраструктура" има сключен договор по ЗОП за поддържане на автомагистрала "Тракия", обясни инж. Досев. Той посочи, че прогнозната стойност от 89 млн. лв. на ремонта на платното за Бургас е на база пазарните цени на материалите и труда.

Ремонт затруднява движението на Аспарухов мост

Ремонт затруднява движението на Аспарухов мост

Движението по моста остава в една лента поне до края на септември

По повод състоянието на Аспаруховия мост във Варна инж. Досев посочи, че за да се отхвърлят всякакви съмнения и спекулации е възложено изготвянето на независима експертиза за здравината на конструкцията на съоръжението и в момента се извършва инспекция на терен. Тя се прави от външни експерти и преподаватели от Университета за архитектура, строителство и геодезия и от Висшето строително училище "Любен Каравелов".

Очакваме следващата седмица да излязат с доклад и заключение за състоянието на конструкцията на съоръжението, посочи Досев. Той напомни, че през миналата година е правено обследване от Института по пътища и мостове към АПИ и заключението е, че той не е конструктивно опасен и на този етап няма причина за притеснение за здравината на съоръжението.