От "Демократична България" настояват за срочно призоваване на страните за открито съдебно заседание и се надяват представителите на ЦИК и Комисия за защита на личните данни да проявят държавническо отношение и да не възразят на кратките срокове за произнасяне.

Юристът от Демократична България Надежда Йорданова коментира преди началото на заседанието днес, че указанията на ЦИК и Комисията за защита на личните данни, които забраняват видеозаснемането и излъчването в реално време на броенето на бюлетините в секционните комисии след края на изборния ден, са незаконосъобразни. Тя поясни, че жалбите както на ЦИК, така и на Комисията за защита на личните данни съдържат в себе си нови аргументи, така че се надява ВАС да се произнесе с бързо решение. В съдебната зала Йорданова ще настоява ВАС да се произнесе с решение в рамките на деня за видеозаснемането, за да има окончателно решение преди изборния ден.

Насрочиха делото за видеонаблюдението на изборите

Насрочиха делото за видеонаблюдението на изборите

Това ще стане в открито съдебно заседание в петък, 2 април

Надежда Йорданова напомни решението на първоинстанционния съд, който заявява, че застъпниците, представителите на партиите и коалициите и наблюдателите в изборния ден действат в обществен интерес и служат за прозрачност, честност на изборите, с което се предоставя на всички участници възможност да предават и заснема, в това се състои тяхната равнопоставеност. "Изборите за Народно събрание са един от най-върховните начин, по който народът упражнява своята суверенна власт и за това в интерес на всички е да имаме честни и свободни избори и избори, които са проведени при условията на доверие спрямо всички останали", категорична бе Йорданова.

Припомняме, до разглеждане на делото от ВАС се стигна след искане на "Демократична България" за видеоизлъчване в реално време на броенето на бюлетините в секционните комисии след края на изборния ден. След първоначалната забрана на ЦИК, Софийският административен съд разреши заснемането с видео и излъчването от обработването на гласовете. ЦИК и КЗлД обаче обжалваха решението, като внесоха в последния момент жалбите си в съда. Именно това налага Демократична България да призове върховните магистрати за разглеждане на процеса в съкратени срокове, за да се направи възможното до деня на изборите да има решение.