ЦИК все още не е внесла в съда жалбата си за видеоизлъчването от броенето на бюлетините, съобщават от "Демократична България".

Те припомнят, че в събота следобед Комисията е събрала мнозинство да атакува решението, с което беше позволено заснемането при обработването на гласовете в секционните комисии. Повече от денонощие по-късно обаче жалбата на ЦИК все още не е в Административния съд - София-град, а срокът за депозирането й изтича на 30 март.

От "Демократична България" изразяват остро несъгласие с подхода на ЦИК и Комисията за защита на личните данни, който според тях е "тупане на топката и опит върховната инстанция да не може да се произнесе преди деня на изборите".

От партията изтъкват, че ЦИК не е оповестила мотивите си публично и "мишкува" в интерес на тези, които според ДБ са си поръчали обжалването - ГЕРБ и ДПС.

ЦИК остава против заснемането на броенето на бюлетините

ЦИК остава против заснемането на броенето на бюлетините

Комисията ще обжалва отмяната на забраната

Най-сигурният начин ЦИК да срине окончателно авторитета си е именно този подход на ЦИК - да нямаш лице да излезеш пред хората, за да обясниш мотивите си и да правиш всичко, за да пречиш решението да влезе окончателно в сила, посочват от ДБ.

Те подчертават, че днес са внесли в Софийския административен съд молба бързо да придвижи жалбите срещу решението, за да мое в срок до изборите на 4 април да има окончателно решение.

Припомняме, на 15 март стана ясно, че съдът разрешава видеозаснемането и излъчването от броенето на бюлетините след края на изборния ден.

Това се случи, след като на 10 март ВАС върна делото за видеонаблюдението на изборите за ново разглеждане от Административен съд София - град, след като на 15 февруари АССГ остави без разглеждане жалбата срещу решението на Централната избирателна комисия от 8 февруари за утвърждаване на Указания за обработването и защитата на личните данни в изборния процес. Делото беше образувано по жалба на "Демократична България".

На 19 март ЦИК обяви, че ще обжалва разрешението за видеозаснемане на броенето на бюлетините.

Заснемането на изборите трябвало да се уреди със закон, не с решение на съда

Заснемането на изборите трябвало да се уреди със закон, не с решение на съда

Членовете на СИК могат да възразят да бъдат снимани