Големи проблеми се създават в последния момент. За това предупреди пред bTV бившият конституционен съдия Пламен Киров по повод предстоящите избори на 4 април.

Той заяви, че досега никой не си е дал сметка, че членовете на Секционните избирателни комисии всъщност могат да възразят да бъдат снимани, тъй като това е в конституционното им право.

Ако някой искаше да регламентира официална процедура, това трябваше да се уреди в закон, а не с решение на съда да се снима кой каквото иска, без правна основа за това заснемане, отбеляза експертът.

По негови думи здравният министър Костадин Ангелов дължи информация на обществото относно епидемичната обстановка, при която ще се гласува.

Съдът разреши заснемането на броенето на бюлетините

Съдът разреши заснемането на броенето на бюлетините

Изборното помещение е обществено място и участващите в процеса може да снимат след края на изборния ден

Киров посочи, че Ангелов продължава да делегира права на регионалните структури, така че "всеки да се оправя както знае".

По отношение на отказа на кандидатурите на българските прокурори от страна на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши той изрази мнение, че това е по-скоро отношение към държавата ни, а не към отделните хора.

Припомняме, преди дни стана ясно, че съдът разрешава видеозаснемането и излъчването от броенето на бюлетините след края на изборния ден.

Това се случи, след като на 10 март ВАС върна делото за видеонаблюдението на изборите за ново разглеждане от Административен съд София - град, след като на 15 февруари АССГ остави без разглеждане жалбата срещу решението на Централната избирателна комисия от 8 февруари за утвърждаване на Указания за обработването и защитата на личните данни в изборния процес. Делото беше образувано по жалба на "Демократична България".

"Демократична България" обжалва пред ВАС забраната за заснемане на преброяването на бюлетините

"Демократична България" обжалва пред ВАС забраната за заснемане на преброяването на бюлетините

Според тях част от указанията на ЦИК са незаконосъобразни