Ние имаме една ефективна данъчна система, към която се стремят много други страни. Искаме да развалим нещо, което работи добре, понеже ни е омръзнало вече и искаме да го развалим? Няма логика. Това коментира председателят на АИКБ Васил Велев в ефира на Нова телевизия.

Той бе категоричен, че целта е да се подкрепят най-засегнатите бизнеси. Браншът пое ангажимент за увеличаване на възнагражденията с 30 %. Минималният осигурителен доход се повишава от 610 лв. на 800 лв. Това ще компенсира между 1/3 е 1/2 от дупката на бюджета, допълни Велев.

На въпрос трябва ли да има отстъпки и за други сектори председателят на АИКБ заяви: " Не, за нас не трябва да има".

Велев обясни, че тези, които имат по-високи доходи, много по-малко потребяват от обществените услуги. По този начин се изразява и тази солидарност. Отделен въпрос е защита на ниските доходи, но това беше въпрос на социална политика, а не на данъчна. Ние не бихме подкрепяли развалянето на нещо добре работещо.

Работодателите: Не пипайте данъчната система

Работодателите: Не пипайте данъчната система

Те подкрепят промяната на ДДС за един сектор само като временна мярка

Ние мерим така наречения индекс "икономика на светло повече от 10 години. Той е нараснал за този период. Тоест, сивата икономика се е свила с 15 процентни пункта, обясни още той.

На въпрос какъв е рискът, ако се смени данъчната система, Велев коментира, че това може да доведе до укриване на данъци. Да се върнем към времената, когато по-богатите плащаха по-малко. Това ще забави икономическия растеж, добави той.

Той поясни още, че е много важно газовата инфраструктура да се развива, защото по тези тръбопроводи може да бъде пренасян и водород. Той не създава проблем с CO2 замърсяването. Природният газ ще бъде използван при този преход, защото не можем да се лишим от него. Очаква се технологиите да създадат условия и водородът да поевтинее, заяви още Велев.

Проф. Христина Вучева: Време е за промени в данъчната система

Проф. Христина Вучева: Време е за промени в данъчната система

Дискусията дори е закъсняла...

По думите му Зелената сделка не трябва да се приема като даденост. Той коментира, че Европа иска да бъде световен лидер в този преход и затова не може да си позволи да се убие индустриално. Това са и поуките от коронавируса. Европа използва индустриализацията на трети страни, за да произвежда там тези продукти, поясни той.

Парите, които ще получим от Европа, погледнато на пръв поглед, изглеждат много, но те не са достатъчни дори за половината на този преход, който трябва да извършим. Трябват ни и средства за инфраструктура.

Плевнелиев: Нужна ни е прогресивна данъчна система, за да има справедливост

Плевнелиев: Нужна ни е прогресивна данъчна система, за да има справедливост

Намаляването на ДДС за ресторантите е грешка...

По-голямата част от средствата ще са за публични инвестиции. Сега сме свидетели на много добри проекти, за които финансирането не стига поради ограничения му размер, каза председателят на АИКБ.