Организациите на работодателите АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в АОБР, застават на принципна позиция в подкрепа на настоящата данъчна система у нас, която по думите им е изготвена така, че да осигурява предвидими условия за извършването на стопанска дейност в страната.

Това заявяват от Асоциацията на организациите на българските работодатели в своя позиция до медиите.

Те подчертават, че АОБР е изказвала многократно позиции за намаляване на общата данъчна тежест за бизнеса и гражданите в подкрепа на икономическия растеж и работните места, но след провеждане на задълбочен и отговорен обществен и експертен дебат.

В тази връзка всяка радикална промяна в системата би изложила на риск и би поставила под съмнение стабилността и предвидимостта на бизнес средата и би отправила неблагоприятни сигнали към предприятията и инвеститорите, пишат от АОБР в позицията си.

Красимир Дачев: По-ниско ДДС няма да изсветли бизнеса на ресторантьорите

Красимир Дачев: По-ниско ДДС няма да изсветли бизнеса на ресторантьорите

Не е справедливо да се награждават сектори с подобни мерки, за да бъдат изрядни

По тази причина те са на мнение, че налагането на каквито и да е промени в данъчната система, особено след като е доказала своята адекватност посредством непрекъснатото подобряване на събираемостта и изпълнението на приходната част на бюджета, трябва да бъде избягвано.

Стабилността на данъчната система е в основата на икономическото възстановяване и растеж след 2008 г., като трети мандат правителството удържа обещанията си в тази насока, допълват те.

От АОБР категорично подкрепят сегашния модел, който съществува от 2008 година, и в продължение на 12 години е доказал успешността си и по отношение привличането на чуждестранни инвеститори у нас.

Намалиха на 9% ДДС-то за туризма, ресторантите и книгите

Намалиха на 9% ДДС-то за туризма, ресторантите и книгите

Предложението мина със 107 гласа "за", "против" - 1 и "въздържали се" -68

Промяната на ставката на ДДС за един сектор не е промяна на данъчната система, а е лимитирана антикризисна мярка с временен характер, която сме склонни да подкрепим, защото ще действа в рамките на една година за сектора, който бе поставен на колене в условията на икономическата криза, породена от пандемията COVID-19, и който се нуждае от бързи действия за реанимация, поради което считаме тази еднократна мярка за удачна, още повече, че това е обвързано с повишаване на минималните осигурителни доходи в сектора, пишат в позицията си работодателите.

Представителните на национално равнище организации на работодателите, чийто членове осигуряват работа на 82% от наети и създават 86% от брутната добавена стойност в България, са твърдо убедени и категорично настояват за запазване на настоящата данъчна система като условие за стабилност не само на бизнес средата, но и с оглед запазването на икономическата и обществена стабилност в България.

Борисов склони на 9% ДДС за туризма със звезда от 2021 г.

Борисов склони на 9% ДДС за туризма със звезда от 2021 г.

За Борисов решението е политически риск, а Горанов бил против

Припомняме, ГЕРБ и Обединените патриоти подписаха Закона за ДДС, с което ставката се намалява на 9% за хотели, ресторанти и книги. Намаленото ДДС ще важи до края на следващата година.

След това депутатите приеха на първо четене предложението на управляващите за 9% ДДС за книги, хотели, ресторанти и кетъринг.