Ръководството на ВМЗ-Сопот, поело управлението на завода през юни, осигурява социални придобивки за работниците.

Отново работи столовата в завода. Служителите ще плащат само стойността на продуктите, а разходи за ток, вода консумативи, за поддръжка на базата заплати на работещите в стола се поемат от предприятието. Идеята е на служителите да бъде осигурена топла храна на достъпни цени.

В завода са поставени и 90 диспенсъра за вода.

Новите социални придобивки се въвеждат два месеца след като в преговори със синдикатите в завода са договорени увеличение на заплатите с 200 лв. и на ваучерите от 80 лв. на 200 лв. на месец, съобщиха от ВМЗ.

От завода допълват, че с встъпването си в длъжност в началото на юни новият директор Иван Иванов е предприел действия по отношение на социалния пакет, които е представил пред синдикатите. Освен възобновяването на работата на столовата, са предприети и мерки за подобряване на качеството на кафето в кафемашините, които до момента са били неизползваеми лошото качество на напитките. Работи се и по изграждане на места за отдих.

Възстановено е безплатното предоставяне на кисело мляко за работещите в цехове с вредни вещества, което е било спряно в края на 2000 година. Сега мляко получават около 1200 работници.

Синдикатите във ВМЗ притеснени за бъдещето на завода

Синдикатите във ВМЗ притеснени за бъдещето на завода

Настояват за среща с Нинова, липсват визия и материали

Започнал е и ремонт на вентилационните системи. Осигуряват се и климатици за цеховете, в които се извършва топлинна обработка на метали и температурите стават много високи. Организирано е закупуването на два контейнера със шкафчета и обособяването на помещения, в които работниците да могат да се преобличат.

Започва и изплащане на еднократна помощ за почивки през летните месеци.

Разпоредено е и спешно да бъде купена и оборудвана и линейка, защото заводът до този момент имал само една линейка, която не е оборудвана за осъществяване на първа помощ. Създават се и 4 медицински пункта с необходимото оборудване.

Иван Иванов е наредил също да бъдат осигурени безопасни условия на труд във всички звена на завода.

Предвижда се мерките по отношение на социалния пакет и безопасността на труда да продължат и в следващите месеци.