От ПП "Възраждане" определиха като ход на отчаянието и кризисен пиар, инициираните от ГЕРБ промени в Конституцията чрез провеждането на Велико Народно събрание.

На 1 ноември - Денят на народните будители от партията излизат на "Шествие за Конституцията" Организационният секретар на "Възраждане" Деян Николов обясни за News.bg, че от ПП "Възраждане" не смятат, че има нужда от промяна на основния закон на държавата. Освен това според тях правителството се опитва да използва институционални трикове, за да продължи да управлява и да изкара мандата си. Да използват Конституцията за такива цели е неморално, посочи Николов.

Според него правителството се опитва да отклони общественото внимание и да хвърли друга опорна точка на общественото внимание.

ГЕРБ иска парламентарна комисия да сондира идеи за нова Конституция

ГЕРБ иска парламентарна комисия да сондира идеи за нова Конституция

Проектът ще бъде изпратен и на Венецианската комисия за становище и мнение

Тази идея е родена в някои кабинет, където експерти и пиари на правителството са решили, че това може да спаси положението и може да изкарат до редовните избори. Достатъчно време е имало правителството за промени в Конституцията по време на мандата си.

Правителството държи да организира следващите избори и с това се поставя друг въпрос важен въпрос - доколко изборите в България са справедливи, подчерта Деян Николов.

ГЕРБ сбраха 120 подписа и внасят Конституцията си

ГЕРБ сбраха 120 подписа и внасят Конституцията си

ГЕРБ, ОП, част от независимите депутати и част от "Воля"

Това е един прийом, с който се опитват да запазят и съхранят властта до следващите избори, за да бъдат те редовни, а не предсрочни, уточни Николов.

Той изтъкна, че има доста детайли в сегашната Конституция, които през годините биват използвани, за да се прокарват закони, които не отговарят на интересите на хората. В дългосрочен план имаме нужда от леки корекции, които да затворят определени вратички в Конституцията. Проблемът е, че това не е целта на цялото упражнение, което искат да ни представят, констатира Николов.

В проекта на ГЕРБ, подкрепен и от коалиционните им партньори, депутати от "Воля" и независими, няма съществени промени и по отношение на прокуратурата, която трябва да стане по-контролиран орган, обясни Деян Николов.

По думите му в момента ни управлява една хунта и досега нито едно правителство не е направило сериозни действия да търси отговорност на предишното правителство.

Системните партии се бранят една друга и има риск това да продължи поне още 10-15 години напред. Това е дългосрочният риск, който се крие в инициативата за промяна на Конституцията, предупредиха от "Възраждане".

Припомняме, от ГЕРБ внесоха предложението си за нова Конституция, събирайки 127 подписа. Те бяха подкрепени от коалиционните си партньори от ОП, както и от депутати от "Воля" и независими. От ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят инициативата на ГЕРБ, от БСП също са против.