И последната съдебна инстанция е върнала на работа уволнената заради прием над определената бройка на деца директор на детска градина Мариана Иванова.

Припомняме, че и СГС и Софийски районен съд признаха уволнението и незаконно и го отмениха.

През декември 2017 г. Мариана Иванова като директор на 164 детската градина "Зорница" в столичния квартал "Горна баня" бе отстранена, въпреки че директорката получи сериозна подкрепа от страна на родители.

Протест на "неизрядната" детска градина в защита на директорката

Протест на "неизрядната" детска градина в защита на директорката

Екипът на детската градина смята, че директорката е уволнена безпрецедентно

На пресконференция в БТА директорката и нейните адвокати дадоха подробности по случая със съдебното дело.

Според Мариана Иванова кметът на София госпожа Фандъкова е била подведена.

Мариана Иванова, изказа благодарност към всички родители, които са я подкрепили. Ще продължа да вържа своята работа с любов, допълни тя. "Искам това да бъде един минал период за мен. Възнамерявам работа да продължи спокойно. Апелирам към Столична община да строят повече детски градини. Колкото и да променяме на законови наредби, проблемът с детските градини няма да се промени, докато не се построят нови детски градини", съобщи Иванова.

Адвокатът на директорката Янев заяви, че съдът е поискал от Столична община да предостави информация, свързана с нередности за приемане на деца и за други детски градини,. "Бе установено, че има нередности в 14 детски градини", посочи адвокатът и припомни думите на зам.-кмета Тодор Чобанов, че такива няма и няма такива практики, за каквито беше нападната Мариана Иванова.

"Г-жа Иванова не е политически назначена", поясни той.

По време на пресконференция, адв. Кристиан Гьошев коментира, че този случай разкрива явна обективна криза на доста места в детските градини. "Обществен факт е, че местата в детските градини са малко и от там идва възможността за корупция." Адвокатът коментира и че Мариана Иванов е обявила една истина.

По думите му българското общество има право, както да знае фактите, така и да разбере как се проявяват признаците за тази криза. "Г-жа Иванова е заявила факти свързани с назначаване на деца извън правния ред. Тя е заявила едно фактическо положение, което е съществувало не само спрямо нея" поясни още той.

Според Гьошев, се оказва ,че тази практика е масова. Разликата е ,че директорът на една детска градина е имала смелостта да заяви една истина, за разлика от други директори, които не са го направили поради страх да не бъдат уволнени. "След като тя заявява пред медиите и представя доказателства за нещата ,които говори, тя е очернена, защо се стига до това положение, защото е посмяла да каже истината", заяви Гьошев.

Гьошев заяви, че тази изява не може да е обществено вредна, защото тази изява е в полза на обществото. "Тя е подложена на репресия, първата репресия е свързана с това, че нейната дейност е изопачена като се правят проверки с цел, тя да бъде обвинена и уволнена", коментира той.

Необходимо е да се създават повече детски градини, както и служителите да не бъдат подлагани под натиск.

Припомняме, през декември 2017 г. Столичната община установи, че Мариана Иванова е приемала деца нерегламентирано в Детска градина №164 "Зорница". Тя беше дисциплинарно уволнена за констатираните нарушения. Междувременно обаче Мариана Иванова заяви пред медиите, че лично е получавала sms-и от бившия кмет на Район Овча Купел Семерджиева и шефката на отдел "Образование" към СО Мария Минчева, свързани с приема на деца.