Главният прокурор Борис Велчев дойде в парламента и проведе разговор с ръководството на парламентарната вътрешна комисия по изнесената вече в медиите информация за прилагани СРС-та спрямо депутати.

„Не мога да кажа, че стигнахме до изводи - твърде рано е за това, но загрижеността ни за случващото се е обща", каза след обсъждането главният прокурор.

По случая Велчев каза, че парламентарната вътрешна комисия има план за това какво ще прави и добави, че прокуратурата има своето място в действията, които ще бъдат предприети.

„Това, което обаче става, ако действително е станало по начина, по който го разбираме, е абсолютно недопустимо и очевидно трябва да се вземат мерки," подчерта Борис Велчев.

Той бе категоричен, че няма човек, който да стои над закона, включително и депутатите, главният прокурор, министрите, премиерът, президентът и че въпросът е когато се извършват действия, накърняващи правата на тези лица, тези действия да имат своята обоснованост.

„Трябва предварително да е ясно, че нещо оправдава засягането на правата на гражданите, не само на депутатите," категоричен е главният прокурор.

По думите му, когато се намесят депутати в подобни сценки, възникват много повече съмнения, отколкото за всеки друг гражданин - съмнения и за мотивите, с които това се прави, и за това дали въобще е имало основание да се прави.

Председателят на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов съобщи след обсъждането, че за утре ще бъде насрочено заседание на комисията.

По-късно главният прокурор Борис Велчев призова разпечатките от телефонни разговори също да станат специални разузнавателни средства. Това означава, че за да може някой да поиска от оператор да провери телефонните разговори на който и да е български гражданин, ще трябва да получи специално разрешение от съда, посяни главният прокурор.

Скандалът със специалните разузнавателни средства беше коментиран по време на срещата на главния прокурор с депутатите от правната комисия. Велчев поиска още малко време, за да се запознае с последния скандал от днес, преди да оповести дали прокуратурата ще започне разследване.