Министърът на отбраната Велизар Шаламанов и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов участваха в тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание и връчване на дипломите на курсантите от „Випуск - 2014" на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров".

Министър Шаламанов поздрави випускниците и им пожела да имат успешна реализация в бойния строй на ВМС като командири на тези и по-добри кораби, които България ще има, да положат усилия за развитие и модернизация на ВМС, което е едно от най-важните условия задачите да бъдат изпълнявани успешно.

„Най-исрена благодарност към вас, които сте решили да посветите живота си, да имате кариера във Военноморските сили, за да се сбъднат едни от най-важните задачи, които стоят пред нацията ни: гарантиране на морската сигурност, успешно участие  в операции в рамките на НАТО и  ЕС с нашите съюзници, подкрепа на гражданските власти при бедствия и аварии", каза министърът на отбраната в обръщението си към випускниците.

През тази година 23-ма курсанти завършват петгодишния курс на обучение по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво от Военноморските сили". За първи път първенците със специализации в тази специалност са жени.

Министър Велизар Шаламанов връчи диплом и първите офицерски пагони на първенеца на випуска курсант мичман Ваня Орманова. Тя завършва специализация „Корабоводене за ВМС" с общ успех "Отличен - 5.88" и беше наградена с офицерски кортик. Той връчи награди и на курсантите-първенци от специализации „Корабни машини и механизми за ВМС" и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи" курсант мичман Станимира Стефанова и курсант мичман Мила Пенева.

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов също поздрави випускниците и връчи дипломи, първи офицерски пагони и награди на отличниците на випуска със специализация „Корабоводене за ВМС" курсант мичман Илиян Йорданов и курсант мичман Васил Тодоров.

В ритуала по присвояване на първо офицерско звание участваха също командирът на ВМС контраадмирал Димитър Денев и началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров" капитан I ранг Боян Медникаров.

Тържествената церемония започна с издигане на Военноморския флаг и флаговете за разцветяване на корабите по повод 135-та годишнина от създаването на Военноморските сили.

На ритуалите, които се проведоха на Морска гара - Варна, присъстваха постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, военнослужещи от ВМС, представители на държавната и местна власт, ветерани, близки на випускниците.

След тържествената церемония министърът на отбраната Велизар Шаламанов посети Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров". Той се запозна с възможностите на неговата техническа база и откри два нови езикови кабинета.