Никога не съм се смятал за безгрешен, вероятно и в НАТФИЗ сбърках”.

Това заяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров в предаването „Комбина” по Нова телевизия. 

Волен Сидеров се признава за виновен три пъти

Волен Сидеров се признава за виновен три пъти

Сключва споразумения с прокуратурата

Припомняме, по-рано тази седмица Сидеров се призна за виновен по три обвинения срещу него, след като сключи споразумение с обвинението. Това са трите случая, за които лидерът на „Атака” е подсъдим - за град Батак, станал на 17.05.2011, за НАТФИЗ, станал на 23.10.2015 г. и за случая до Народното събрание от 21.05.2013 г.

За случая в НАТФИЗ споразумение с прокуратурата е сключил и Десислав Чуколов, което предвижда наказание „пробация“ със същите мерки.

И трите споразумения са за пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес, периодични срещи с пробационен служител и поправителен труд, изразяващ се в месечни удръжки от заплатата.

Първият случай касае традиционните тържества, посветени на Априлската епопея в град Батак на 17 май 2011 година, когато с изрична заповед кметът спря всякакви политически мероприятия по време на тържествените чествания и съответно бе отказано разрешение за митинг на партия „Атака”.

Около 13.00 часа по време на празничния концерт с участието на деца Волен Сидеров прекъсна концерта, нахлу на трибуната заедно със симпатизанти и членове на партията, разблъска децата и изтръгнал кабелите на озвучителна система.

Според прокуратурата народният представител Сидеров е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост.

Второто производство, за което главният прокурор иска отново имунитета на Волен Сидеров е случаят с нападението над журналист на телевизия „Скат”. Тогава Сидеров отправи обиди и заплахи по отношение на журналиста, хванал ръцете му и бутал микрофона му.

От този инцидент е и прословутата реплика „Извини се бе!”, а в бутаницата от агресията пострада и служител на реда.

Събраните доказателства сочат на хулиганство, извършено с особена дързост и нанасяне на телесна повреда на полицейски служител при и по повод изпълнение на службата му.

Третият случай е от 9 октомври 2015 г. пред магазин за алкохол и цигари на столичната ул. „Г. С. Раковски” №110. Тогава Сидеров и Чуколов направиха "проверка" за разпространение на наркотици. Според прокуратурата обаче те са извършили непристойни действия, които грубо са нарушили обществения ред.

Днес лидерът на „Атака” коментира случая с НАТФИЗ.

Да, не се действа по този начин. Но аз съм такъв, аз съм експанзивен човек, който иска да оправи нещата веднага”, изтъкна Сидеров. 

Запитан дали иска да се извини, той каза, че в случая е имало несправедливост, а агресията му вероятно е била предизвикана.

 „Когато покажеш само част от събитието, може да направиш един човек черен, сив или бял”, коментира още лидерът на „Атака”.

 „Не мога да кажа, че съм основният човек, който го е предизвикал”, изтъкна Сидеров.

Утре Софийски градски съд ще заседава по трите споразумения, с които Волен Сидеров се признава за виновен. 

Срещу лидера на „Атака” се води още едно дело - за инцидента на летище „Варна”.Това е първото дело, по което Сидеров застана на подсъдимата скамейка. То е за нанасяне на лека телесна повреда и хулиганство.

Инцидентът във Варна стана в началото на 2014 г., когато по време на полет от София до Варна Сидеров, придружаван от депутати от "Атака", влезе в конфликт първо с френски дипломат, а след това извън самолета се стигна до сблъсък с един от пътниците и служител на реда, който бе ударен.

Съдът отложи делото за 20 април.