Българският евродепутат Евгени Кирилов призова европейският комисар по въпросите на разширяването Оли Рен да се запознае лично със случая на македонската гражданка с български паспорт Спаска Митрова.

В началото на пленарната сесия на Европейски парламент, Евгени Кирилов запозна своите колеги с историята на случаят Спаска Митрова.

Припомняме, присъдата от 3-месечен затвор и отнемане на родителски права напрегнаха значително в последния месец отношенията между България и Македония.

Евгени Кирилов обърна особено внимание на членовете на ЕП за грубото отношение към 23-годишната жена, както по време на принудителното й отвеждане от полицията, така и след това.

Кирилов изтъкна, че Митрова е получила българско гражданство в началото на тази година и изглежда то е основната причина за нечовешкото третиране.
По думите на Кирилов това не е единичен случай.

"Досега Спаска Митрова отдавна трябваше да бъде освободена, ако смятат да я освобождават месец или седмици преди изтичането на присъдата, то това е пълен провал.

Мисля, че целият случай, колкото и македонските политици да се опитват да го поставят като някаква дреболия, е много знаков за начина, за отношението на сегашните македонски власти към правата на човека", коментира Евгени Кирилов.

Той припомни въпроса, който е отправил към сегашния македонски външен министър преди две години "защо е тази омраза към македонци придобили българско гражданство" и дадения му отговор, че "това са остатъци от миналото".

"След като положените усилия от българските президент и правителство не дават резултат, обръщам се към комисаря Оли Рен лично да се запознае с този крещящ случай в страна, която желае да започне преговори за членство", заяви още Евгени Кирилов.