Мога да гарантирам, че към настоящия момент опасност от спиране на доставките на природен газ няма. Това заяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов в ефира на Нова телевизия.

Той допълни, че потенциален риск има, но извънредна ситуация липсва.

"Ние говорим в момента за много екстрамална ситуация, а именно - военни действия, които се водят съвсем близо до България и в Европа. Това промени изцяло правилата на играта. Първо - от гледна точка на пазарите на природен газ. В последните няколко седмици, откакто започна войната в Украйна, се забелязват изключително големи флуктуации на цените на природния газ, които са породени от настоящата ситуация. Имаме дни, в които и на световните, и на европейските пазари, включително и в България на борсовия пазар, цената скача с 60-70%, на следващия ден пада с 34, което не е едно чисто пазарно поведение", обясни Малинов.

Няма заплаха от недостиг на газ, но "Булгаргаз" има готовност

Няма заплаха от недостиг на газ, но "Булгаргаз" има готовност

На първо място "Булгартрансгаз" трябва да защити сигурността на системата

Той посочи, че съвместно с Министерството на енергетиката са изготвени мерки, които да гарантират в максимална степен сигурността на доставките. Владимир Малинов отбеляза, че страната ни е зависима на около 85% от руския природен газ. Той каза още, че към настоящия момент всички договорени задължения се изпълняват в пълен обем.

Шефът на "Булгартрансгаз" заяви също, че са запълнени 20% от капацитета на газохранилището "Чирен". "Искрено се надявам, че ще го запълним на 90% до октомври", допълни той.

Според Малинов при настоящата инфлационна аномалия е важно България да имавъзможност да съхранява по-големи количества газ.