Вместо да се харчат пари за укрепване и ремонтиране паметникът на Съветската армия да бъде преместен от центъра на София в Музея на социалистическото изкуство. За тази цел да се използват вече направените заявки за мащабни дарения, предлагат общинските съветници от "Демократична България"

Преди дни стана ясно, че областната управа на София има намерение да похарчи 390 хиляди лева за ремонта на паметника и иска парите да бъдат отпуснати от държавния бюджет. Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков призова да се избягва преминаването край паметника, построен през 1954 г., тъй като е в недобро конструктивно състояние. Собственикът, в лицето на областния управител (българската държава) не полага грижи за монумента.

Съветниците от "Демократична България" се обявиха против подобен проект и смятат, че сега е моментът за преместването на монумента със средствата, набрани от дарения.

Паметникът на Съветската армия вече е и опасен

Паметникът на Съветската армия вече е и опасен

Докато не се ремонтира трябва да се забрани достъпа

Групата на "Демократична България" настоява за това още от март 2020 г., когато внесе доклад в Столична община с искане преместване на паметника и за изработване на проект за устройване на парковото пространство в Княжевската градина. Още в този доклад пише, че монументът е опасен за живота и здравето на посетителите в "Княжевската градина" - редовно се случват инциденти с падане на облицовъчните плочи.

Казусът датира още от 1992 г., припомнят от ДБ: С решение № 19 на СОС от 1992 г. органът на местно самоуправление в София се е произнесъл за желанието си за демонтиране на паметника. От юридическа гледна точка не съществуват пречки за демонтажа и преместването на паметника, тъй като той няма статут на единична недвижима културна ценност по смисъла на чл. 59, ал. 4 и чл. 65 от Закона за културното наследство.

По-рано днес Мартин Димитров, бивш депутат от гражданската квота на ДБ, изнесе в профила си във фейсбук документи, които показва, че Москва е поискала да получи за безвъзмездно ползване МОЧА и прилежащия му терен срещу финансиране на ремонта. Това се случва с нота от Руското посолство у нас до МВнР и съответната кореспонденция между институциите, включително и областната управа тогава, ръководена от Николай Пехливанов. Датата на отговора на Пехливанов е от началото на март месец 2021 г.

Снимка 549321

Източник: Фейсбук

Властите от ГЕРБ укриват тези факти от българското общество, заявява Мартин Димитров и подчертава отговора на областния управител, който пише: "В заключение ще си позволя да изразя становището си, че предложението на Посланика на Руската федерация за поемане на разходите за обновяването и поддръжката на ПСА в София за сметка на Руската федерация е в интерес на Българската държава и приемането му не съставлява какъвто и да е политически акт... От тази гледна точка, реципрочно би било от страна на Българската държава да предостави безсрочното и безвъзмездно право на ползване върху Паметника на съветската армия в гр. София на Руската федерация."

Снимка 549320

Източник: Фейсбук

Припомняме, само преди дни банкерът Мартин Заимов бе задържан заради замазване на надписа на Паметника на съветската армия. Това привлече вниманието на обществеността.

От години Паметникът става обект на изява на всякакви улични творци, но и на израз на политически убеждения.

През 2018 г. младеж беше нарисувал протестен надпис върху него. Тази година ВКС окончателно го оправда.

Отделно на това има и движение, което призовава за премахване на паметника. През май т.г. група политици, граждани и социалисти стартираха инициатива за демонтиране на паметника. Новината съобщи Горан Благоев от "Републиканци за България". Средствата за премахването му се събират в момента.

След това софийски социалисти изразиха позиция за опазването на МОЧА (Паметника на съветската армия) от платени и безотговорни русофоби. Те се обявиха срещу премахването му.