"В Македония в последните седмици има една антибългарска истерия в медиите и публичното пространство. Това не отива на една страна, която очаква подкрепа от България и от страните членки на ЕС. Що се отнася до езика, има ясно разписани формулировки, потвърдени от самия Договор за приятелство и добросъседство от 2017 г."

България поставя червената линия преди рамката на преговорите на Скопие с ЕС

България поставя червената линия преди рамката на преговорите на Скопие с ЕС

Захариева: Непризнаването на историческата истина тежи в настоящето

Това заяви депутатът от ВМРО Красимир Богданов в ефира на "Денят ON AIR".

Изказването му бе във връзка с вчерашното изявление на министъра на външните работи Екатерина Захариева, според която България все още не може да одобри преговорната рамка със Северна Македония за европейското членство на страната.

Според Богданов, в ЕС всяка една страна има право да защити своите интереси. По думите му желанието на Германия да завърши своето председателство с преговорите за присъединяване на Северна Македония не означава, че българската държава трябва да се съгласи с това.

Той изтъкна, че това е фундаментална тема за ВМРО и с нея не може да с правят компромиси.

С. Македония не иска анекс към Договора с България

С. Македония не иска анекс към Договора с България

От Скопие щели да се обясняват

"Всяко едно правителство трябва да брани първо интересите на своята страна и след това да се съобразява с интересите на останалите. България се управлява от едно коалиционно правителство, от което ВМРО е сериозен фактор. Ние казахме, че при тези условия не можем да подкрепим Македония за еврочленство. Не виждам как можем да подкрепим партии и личности в България, които имат намерение да подкрепят Македония при този вариант", коментира народният представител.

Казусът демонстрирал, че българските официални институции за първи път от много време говорят на един език. Той определи това действие като правилно. Според него въпросите, свързани с националната ни идентичност, не трябва да бъдат неглижирани.

За Северна Македония има консенсус у нас - политически и обществен

За Северна Македония има консенсус у нас - политически и обществен

Андрей Ковачев уверен, че България нито ще се предаде, нито ще се откаже

Той изразни мнение, че Договорът за добросъседство не се изпълнява и това е най-важното нещо, което се явява пречка за липсата на подкрепа от страна на българското правителство за присъединяването на Северна Македония към ЕС.