Софийска градска прокуратура е внесла в съда обвинителния акт срещу Светослав Глосов и Дончо Атанасов, бивши шефове в АПИ.

Те са привлечени към наказателна отговорност за престъпление по чл. 282, ал. 2 от НК, а според обвинението от това се е възползвало сдружението "Трейс Своге".

Обвинението засяга ремонта на пътя Своге - Нови Искър, където на 25.08.2018 г. при катастрофа с автобус загинаха 20 души, а 10 бяха ранени.

Според обвинителния акт в периода от 28.03.2018 г. до 26.06.2018 г. Светослав Глосов като член на УС на АПИ не е изпълнил служебните си задължения, като не е свикал извънредно заседание и не е докладвал отказа на сдружението да извърши пълна подмяна на асфалтовото покритие. Не е възложил и експертиза и обследване и оценка на състоянието на този път, като така би трябвало да се установят пътната безопасност и експлоатационната годност. Това се налагало и с оглед да се вземат мерки, за да се предотвратят катастрофи.

Фирмата, ремонтирала пътя на мястото на катастрофата, спазвала стандартите

Фирмата, ремонтирала пътя на мястото на катастрофата, спазвала стандартите

Заради ремонта на АМ "Хемус", движението на камиони е насочено през Искърското дефиле

Глосов не е предприел нищо и след получено в АПИ писмо от 24 януари 2018 година от ОД на МВР РУ град Своге с искане за незабавни мерки по обезопасяване на участъка.

Дончо Атанасов също е обвинен в неизпълнение на служебни задължения в периода от 06.07.2018 г. до 29.08.2018 г. Той също не е свикал извънредно заседание на УС на АПИ, въпреки че се е запознал с доклада на Института по пътища и мостове и не е провокирал решение за разходването на средства за изпълнение на дейности по поддържането и ремонта на републиканския път ІІ-16 от км. 53+400 до км. 54+790. Заради това не са били възложени действия за подмяна на износващия пласт в участъка Своге- Нови Искър, за който било установено, че е в незадоволително състояние по отношение на грапавост и съпротивление на хлъзгане.

Според обвинението с действията си двамата са целели да набавят за ДЗЗД "Трейс Своге" облага на стойност 60 901,65 евро. Въпросното дружество следвало за своя сметка да извърши ремонт, включващ премахване и замяната на настилката.

Обвиниха Дончо Атанасов и Светослав Глосов за катастрофата край Своге
Обновена

Обвиниха Дончо Атанасов и Светослав Глосов за катастрофата край Своге

СГП обвини и други, сред които шефа на "Трейс"

В резултат на действията на обвиняемите Г. и А. настъпили значителни вредни последици за водачите на моторни превозни средства, като те са били поставени в риск да катастрофират. Обвинението продължава в съдебна фаза.

Припомняме, шофьорът на автобуса, който катастрофирал край Своге, е карал линейка в София, преди да създаде фирмата си. Компанията е регистрирана в Божурище. При тежката катастрофа край Своге на 25 август загинаха 16 души. Сред загиналите е и 13-годишно дете.

Според данните от тахографа шофьорът се е движил с умерена скорост - 40-50 км в час. Пробата за алкохол на водача също е отрицателна.

Ден преди катастрофата е публикувано становище, че пътят не е в добро състояние, въпреки скъпия ремонт.

Местни жители твърдят, че въпросният участък от пътя е рисков.

На 26 август прокуратурата обвини водача на рейса Григор Григоров, защото управлявал рейса с превишена скорост.

На 31 август следователите направиха 9 проби на пътната настилка, които бяха изпратени за експертиза. Извършени са общо 10 огледа на местопроизшествието, разпитани са 155 свидетели, назначени са общо 46 експертизи.

От заключението на експертизата на настилката се установява, че в асфалтовата смес е вложен не трошен камък, а трошен варовик, а коефициентът на ускорено полиране е 28. Липсата на едър скален материал води до това да не се създаде добър скелет на асфалтовия пласт и податливост за образуване на коловози и недобро сцепление между гумите на автомобила и пътната настилка. Това състояние на участъка от пътя в района на местопроизшествието се явява в причинно - следствена връзка с настъпилия тежък резултат.

На 18 април 2019 година Обвиниха Дончо Атанасов и Светослав Глосов за катастрофата край Своге